Německý Braunschweig zrušil v obavě z terorismu masopust

Berlín – Úřady v dolnosaském Braunschweigu zrušily připravené masopustní procesí těsně před jeho začátkem. Zrušení karnevalu, na němž se očekávala čtvrtmilionová účast, vyvolaly podle policistů obavy z teroristického útoku islamistů.

Znepokojivé signály obdržela prý policie v noci a ráno byly vyhodnoceny jako hodnověrné, protože přicházely ze spolehlivých zdrojů. Vyšetřovatelé mají údajně konkrétní důkazy o přípravě útoku „s islamistickým pozadím“. Podle policistů by se lidé měli plánované karnevalové trase vyhnout, návštěvy města Braunschweigu se nedoporučují.

Masopust v Braunschweigu měl být velkou podívanou. Aktivními účastníky karnevalového průvodu mělo být 4 500 lidí, připravena byla stovka alegorických vozů. Pořadatelé očekávali účast 250 000 lidí, akce měla být největší svého druhu v severním Německu.

  • „Jak policie, tak vedení města mluví o velmi konkrétní hrozbě. Německá média tvrdí, že přicházela z islamistického prostředí, zároveň ale policejní mluvčí popřela informace, které se objevily na sociálních sítích, že na plánované trase průvodu byly objeveny výbušniny,“ informoval zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš.

Jonáš: Šlo o zcela konkrétní hrozby útokem (zdroj: ČT24)

Masopustní oslavy byly zrušeny krátce po oznámení německého ministerstva vnitra, že nehodlá zvýšit stupeň bezpečnostního ohrožení v zemi po útocích v sousedním Dánsku. „Nemáme žádné důkazy o plánovaných útocích v Německu, nic se nemění,“ oznámil ministerský mluvčí v Berlíně. Německé úřady jsou nicméně v kontaktu s dánskými partnery a situace se dál vyhodnocuje.

V Kodani v sobotu a v noci na dnešek zatím blíže neidentifikovaný muž zabil ve dvou incidentech dvě osoby a pět dalších zranil. Dánská policie útočníka zastřelila.

Vydáno pod