Hra na čekanou: Američané váhají, kudy dál v ukrajinské krizi

Washington – Dodržování příměří na Ukrajině bude mít zásadní vliv i na další kroky Spojených států vůči Rusku. Washington zůstává se svými budoucími kroky velmi opatrný. Obamova vláda zatím vyčkává, jestli zavést vůči Moskvě přísnější sankce, nebo poskytnout Ukrajině zbraně.

Američané se složitých jednání v Minsku neúčastnili. Poslední slova na adresu Ruska jsou ale důkazem toho, že nehodlají stát opodál. Washington a Berlín se sice rozcházejí v otázce případného vyzbrojení ukrajinské armády, shoda mezi nimi ovšem panuje v tomto: pokud Moskva nebude plnit dohodu, může zapomenout na mírnější trest. 

„Máme stále v pohotovosti schopnosti a možnosti zavést nové sankce, pokud by to situace v terénu vyžadovala,“ upozorňuje mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jen Psakiová.

Administrativa se zatím k šancím dohody na průlom v krizi staví skepticky. I přesto zatím chce s novými sankcemi nebo dodávkami zbraní vyčkávat. Podle těch nejhlasitějších zastánců vojenské pomoci by Minsk neměl být výmluvou, proč ji neposkytnout.

John Herbst
Zdroj: ČT24

„Lidé, kteří nás na Ukrajině prosí o pomoc, jsou demokrati. Lidé zavázáni k otevřené společnosti. Jsou kompetentní. Jejich problém je ten, že čelí agresorovi, který je mnohem větší a silnější. Proč bychom tedy těmto lidem pro vše na světě nepomohli,“ táže se bývalý velvyslanec USA na Ukrajině John Herbst.

Herbst patří do skupiny vysoce postavených bývalých diplomatů a činitelů Pentagonu, kteří na Bílý dům tlačí. On sám například odmítal vyzbrojení syrských povstalců, ukrajinská armáda je prý něco jiného.

Podle oponentů by ale zbraně Kyjevu jen přilily olej do ohně. I Británie zatím v této věci váhá a Ukrajinci se musí spokojit jen s dodávkou helem, spacáků a neprůstřelných vest.

Američtí politici nejsou zajedno, jak se k Ukrajině postavit. Shodnou se ale, že další postup bude záviset na tom, co nabídnou příští týdny, spíš než jen hodiny po začátku příměří.

Američané a ukrajinská krize: Zatím lze jen čekat (zdroj: ČT24)