Vyvarujte se hrdosti a žárlivosti, vyzval František nové kardinály

Vatikán - Papež František dnes ve Svatopetrské katedrále uvedl do úřadu 20 nových kardinálů. Pocházejí z 18 zemí, často z velmi vzdálených částí světa, jako je souostroví Tonga v Pacifiku, Barma či Kapverdy. Papež při jejich lednovém jmenování řekl, že původ nových kardinálů odráží zeměpisnou rozmanitost římskokatolické církve. Ta má teď celkem 227 kardinálů.

Dnešního obřadu se zúčastnil i Františkův předchůdce, emeritní papež Benedikt XVI., který odstoupil z čela katolické církve na jaře 2013. Od té doby se na veřejnosti objevuje pouze při větších akcích, v poslední době to bylo například svatořečení Jana Pavla II. a Jana XXIII.

František nové kardinály vyzval, aby se plně oddávali dobročinnosti a křesťanské lásce, čímž se vyvarují pocitů hrdosti, žárlivosti, vlastních zájmů a zloby, vůči nimž podle něj nejsou imunní ani vysocí představitelé katolické církve.

František uvedl do úřadu 20 nových kardinálů
Zdroj: Andrew Medichini/ČTK/AP

Patnácti novým kardinálům je méně než 80 let, takže se mohou účastnit případné volby nového papeže. Ostatních pět starších František jmenoval proto, aby uctil jejich dlouholetou službu církvi. Jeden z nich, kolumbijský kardinál José Rodriguez, se z důvodu chatrného zdraví nebyl s to dnešního obřadu ani zúčastnit. Příští týden mu bude 96 let.

Historik Jaroslav Šebek o výběru nových kardinálů: „Papež naprosto pominul představitele vatikánské kurie. Je tam jediný zástupce. Pominul i zástupce Spojených států a Kanady a naopak jmenoval zástupce zemí, které nikdy kardinála neměly – například Barma či Kapverdy.“

Patnáct kardinálů-volitelů pochází kromě jiného z Itálie, Portugalska, Etiopie, Nového Zélandu, Mexika, Thajska, Panamy či Kapverdských ostrovů. Osmasedmdesátiletý František jimi opět doplnil sbor těchto volitelů. Při jejich jmenování se podle svého mluvčího necítil vázán tradicí, podle které by každé velké město na světě mělo mít automaticky svého kardinála.

Kardinálové jsou blízcí poradci papeže a pomáhají mu například s případnými reformami v církvi. Jejich klíčovou rolí je ale volba jeho nástupce. Volbu provádí kardinálské shromáždění, takzvané konkláve. Kardinálové, kteří mohou novou katolickou hlavu vybírat, nesmějí v den smrti papeže překročit věk 80 let. Těchto kardinálů-volitelů je nyní 125, z nichž je 57 z Evropy, tedy 45 procent. Dalších 18 pochází ze Severní Ameriky (včetně Mexika), 18 z Latinské Ameriky, 15 z Afriky, 14 z Asie a tři z Oceánie. 

Historik Šebek: Dochází k výrazné změně kurie (zdroj: ČT24)