Dvojice chystala krvavého Valentýna v Halifaxu. O terorismus prý nešlo

Halifax – Postřílet lidi na neupřesněném veřejném prostranství v kanadském Halifaxu plánovala podle místní policie v den svatého Valentýna dvojice mladých lidí – Kanaďan a žena z amerického státu Illinois. Plánovaný útok nesouvisel podle policistů s mezinárodním terorismem a v jeho pozadí neměly být náboženské, popř. kulturní motivy.

Kanadská policie oznámila, že zabránila „velkým ztrátám na životech“. Zatkla tři lidi, vypravila se také pro čtvrtého podezřelého, jehož však nalezla mrtvého. Dva ze zadržených se podle velitele Královské kanadské jízdní policie Briana Brennana „14. února chystali vydat na veřejné místo v oblasti Halifaxu s cílem zahájit palbu do lidí a pak zabít sami sebe“. Střílet plánovali devatenáctiletý Kanaďan z města Timberlea a třiadvacetiltá žena z illinoiského města Geneva, kteří měli k dispozici palné zbraně. Američanku policie zadržela již po příletu na halifaxském letišti.

„Jsme přesvědčeni, že jsme zadrželi všechny osoby v této záležitosti a eliminovali jsme nebezpečí. V současnosti již nepátráme po žádných dalších podezřelých v tomto případu,“ konstatovala policie.

Motiv chystaného svatovalentýnského útoku není jasný. Policie zdůraznila, že nic ve vyšetřování nenasvědčuje souvislosti s mezinárodním terorismem. „Mohu říct, že to nemá kulturní podtext,“ řekl Brian Brennan. Pár a další dva předpokládaní komplicové však podle policie „měli určité přesvědčení a byli ochotni spáchat násilí vůči občanům“.