Nástupce mrtvého prokurátora obvinil kvůli atentátu argentinskou prezidentku

Buenos Aires – Nástupce argentinského prokurátora Alberta Nismana dnes oficiálně obvinil prezidentku Cristinu Fernándezovou v souvislosti s atentátem na židovskou komunitu v Buenos Aires v roce 1994. Nisman chystal na Fernándezovou zatykač, po jeho záhadné smrti se vyšetřování oficiálně ujal prokurátor Gerardo Pollicita.

Pollicita si před rozhodnutím, zda ji obvinit, prostudoval téměř 300 stránek Nismanem vypracované žaloby na Fernándezovou a jejího ministra zahraničí Héctora Timermana. Poté se přiklonil k názoru, že je obvinění odůvodněné.

Podle argentinské justice odpálila 18. července 1994 automobil naložený trhavinami před centrem židovských organizací skupina teroristů z libanonského radikálního šíitského hnutí Hizballáh, kterou zaplatil Írán. Při útoku zemřelo 85 lidí a více než 200 bylo zraněno. Podle Nismanových závěrů vyšetřování se vládní činitelé včetně prezidentky snažili sedm mužů podezřelých ze spáchání činu očistit, aby tak mohli s Íránem zahájit jednání o dodávkách ropy.

Nisman byl den před tím, než měl závěry svého vyšetřování představit zákonodárcům, nalezen 18. ledna s prostřelenou hlavou a pistolí vedle sebe ve svém bytě v Buenos Aires. Podle vyšetřovatelů pitva vyloučila cizí zavinění, sama Fernándezová však prohlásila, že podle ní o sebevraždu nešlo.

Někteří spolupracovníci prezidentky, jejíž popularita mezi veřejností má klesající tendenci, dnešní obvinění kritizovali jako ohrožení stability země. „Je to snaha o destabilizaci demokracie,“ pronesl její tajemník Aníbal Fernández, podle nějž obvinění nemá žádný faktický dopad, ale může rozbouřit situaci v argentinské společnosti.

Vydáno pod