Věci, které dělá každý, ale nikdo o nich nemluví… Obamu nevyjímaje

Washington – PR poradci amerického prezidenta Baracka Obamy se pustili do zapeklitého úkolu – oslovit s prezidentovým politickým programem, potažmo zdravotnickou reformou, i mladé lidi, potenciální voliče a pojištěnce. Ale jak na to? Proslovem? Rozhovorem? Nakonec přišli na něco lepšího… natočili klip.

I Obama se umí uvolnit (zdroj: ČT24)

A prezident Obama v něm přiznal, že i on dělá věci, o kterých nikdo nemluví. Takže šaškuje před zrcadlem, hraje si na tajného agenta a tasí imaginární zbraň nebo se marně snaží nacvičit vyslovování slova „february“. To vše se odehrává během příprav na rozhovor s novinářem, který se na interview s prezidentem chystá na chlup stejně. 

Video bylo zveřejněno na serveru BuzzFeed, který sledují hlavně mladí. Internet a sociální sítě jsou pro drtivou většinu z nich hlavním zdrojem informací. A že se práce PR týmu Bílého domu vyplatila, dokládají tato čísla – dvouminutový klip už vidělo 15 milionů lidí a na Facebooku ho sdílelo přes 300 tisíc uživatelů.

Prezidentův „úder“ ovšem přišel na poslední chvíli – lhůta k zápisu pro letošní státem dotované zdravotní pojištění vyprší už tuto neděli. Díky takzvané Obamacare dosáhnou už druhým rokem na zdravotní pojištění i ti, kteří na to dřív neměli. Staří, chudí i nemocní. Jenže když se do systému nebudou hlásit mladí a zdraví Američané, nebude dlouhodobě udržitelný. 

Obama propaguje zdravotnickou reformu (zdroj: ČT24)

Ve Spojených státech se samozřejmě strhla debata, jestli je video spíš vtipné, nebo trapné. Proti těm, kteří mají radost, že jejich prezident má smysl pro humor a dokáže si dělat legraci sám ze sebe, se staví ti, kteří by od hlavy světové velmoci přece jen očekávali kapku důstojnější chování.