Střelba u Debalceve ani v noci neutichla, hlášeny další oběti

Kyjev – Zatímco v diplomatických kruzích vládne mírný optimismus, boje na východní Ukrajině podle všeho neustávají. Ukrajinská armáda hlásí další nápor povstalců v okolí města Debalceve. Během noci a předešlého dne zemřelo údajně 11 vojáků a dalších 40 utrpělo zranění. Ztráty se opět nevyhnuly ani civilistům. Na základě dohody z Minsku mají boje utichnout v noci na neděli.

Při ostřelování zřejmě zahynulo sedm civilistů a další desítky byly zraněny. „V Donbasu nebyla ani tato noc klidná. Nepřítel ostřeloval pozice vládních sil se stejnou intenzitou jako dříve,“ uvedl mluvčí generálního štábu Vladyslav Selezňov. Rebelové podle něj stříleli na vládní pozice ve 111 případech. „V důsledku bojů a ostřelování Ukrajina ztratila osm příslušníků ozbrojených sil a 34 dalších bylo zraněno,“ dodal.

Boje byly intenzivní zejména okolo města Debalceve, důležitého železničního uzlu na trase mezi hlavními baštami separatistů, Doněckem a Luhanskem. Luhanská radnice ohlásila, že ostřelování města si vyžádalo životy tří civilistů, dalších pět utrpělo zranění. V Doněcku podle místních úřadů byli zabiti dva lidé a 14 lidí utrpělo zranění. 

Právě osud ukrajinských jednotek v Debalceve - které jsou podle rebelů obklíčeny, což Kyjev popírá - může podle expertů ohrozit osud čtvrteční dohody z Minsku. Tam se i vůdcové separatistů podepsali pod dohodu, podle které má od sobotní půlnoci platit ve východoukrajinském Donbasu příměří. Konflikt si za deset měsíců vyžádal více než 5 300 obětí. 

Pokračující boje provází i osočování z neplnění, dezinterpretace a sabotování sotva uzavřených dohod. Nevoli separatistů vyvolal šéf ukrajinské diplomacie Pavlo Klimkin, který v parlamentu ohlásil, že slíbená amnestie se nebude týkat povstaleckých vůdců ani pachatelů zločinů proti lidskosti. „Kyjev se prostě snaží vyhnout splnění domluveného,“ prohlásil jeden z povstaleckých vyjednávačů Vladislav Dějněgo.

Jeden incident se odehrál i na ruské straně hranic: pohraničníci podle internetového listu gazeta.ru ve čtvrtek zadrželi tři ozbrojené separatisty, kteří v nákladním voze projeli bez zastavení přes pohraniční přechod a smetli i závoru. Zběsile ujíždějící kamion nezastavila ani střelba, ale až další kamion, zaparkovaný přes silnici. „Tři zadržení se nacházeli ve stavu velice silného opojení, které sotva zavinil alkohol. Dlouho nedokázali pochopit, co se děje a kde jsou. Jeden z nich najednou prohlásil, že je rukojmí. Poprvé jsme viděli po zuby ozbrojené rukojmí (…),“ vylíčil nejmenovaný pohraničník.

Nejvyšší představitelé Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie se v Minsku po šestnáctihodinovém maratonu jednání podařilo dospět k dohodě o novém příměří na východě Ukrajiny. Po ukončení bojů má následovat stažení těžkých zbraní z nárazníkové zóny mezi oběma stranami a výměna zajatců.

Konkrétní body mírových dohod si připomeňte v článku ZDE.

Dočasný konzulát pro ukrajinské Čechy skončil

V jihoukrajinské Oděse dnes ukončilo práci dočasné konzulární pracoviště, které vyřizovalo žádosti krajanů z Ukrajiny o přesídlení do Česka. O přestěhování projevilo zájem 180 krajanů a 42 z nich by se chtělo do země svých předků dopravit armádním speciálem. Letadlo je mohlo do Česka přepravit ve druhé polovině března. Mezi podanými žádostmi je i více než 20 takových, které budou ještě posuzovat stálé konzuláty v Kyjevě a ve Lvově.

Ruská justice popírá možnost propuštění letkyně Savčenkové

Ruská justice nehodlá propustit z vězení ukrajinskou letkyni Naděždu Savčenkovou, protože má o její vině dostatek důkazů. V Moskvě to dnes prohlásil mluvčí ruských vyšetřovatelů Vladimir Markin. Osud Savčenkové, která podle Moskvy způsobila smrt dvou ruských novinářů, byl předmětem rozhovorů na nedávném summitu evropských mocností v Minsku. Kyjev, Berlín a Paříž trvaly na jejím propuštění.

Naděžda Savčenková
Zdroj: ČT24

Savčenková je v ruském vězení od loňského června, kdy byla zadržena na ruské straně hranic. Moskva tvrdí, že se nedostala do Ruska jako zajatec, ale přešla hranice jako uprchlice s padělanými doklady. Ještě jako příslušnice dobrovolnického praporu prý úmyslně navedla palbu ukrajinských minometů na neozbrojené ruské novináře, z nichž dva zahynuli.

Ukrajinská vězenkyně, která se mezitím v říjnu stala poslankyní kyjevského parlamentu, jakékoli provinění odmítá a tvrdí, že byla do Ruska zavlečena násilím. Podle Markina byla zadržena z rozhodnutí soudu a jen ten má právo rozhodovat o jejím osudu. „Vyšetřovatelé mají nezvratné důkazy o její vině a soudu je předloží,“ dodal Markin. „Na rozdíl o některých politiků a takzvaných advokátů se řídíme fakty a nikoli emocemi a politickými zájmy.“