Rada bezpečnosti chce ztížit financování radikálů

Bagdád/New York - Rada bezpečnosti OSN dnes schválila rezoluci, která zakazuje obchodovat s cennými předměty ukořistěnými islámskými radikálními skupinami v Sýrii. Hrozí sankcemi těm, kdo budou od těchto skupin kupovat ropu, a vyzývá země, aby neplatily výkupné za své unesené občany. Pro text, který navrhlo Rusko, hlasovala celá patnáctičlenná rada.

V textu se hrozí ekonomickými sankcemi proti jednotlivcům i společnostem, které nakupují ropu od radikálů z Islámského státu (IS), teroristické sítě al-Káida či fronty an-Nusra. Dále se požaduje, aby 193 členských zemí OSN mařilo obchodování s kulturními předměty ukořistěnými v Sýrii. Pro Irák už zákaz existuje několik let.

Rezoluce dále vyzývá vlády, aby neumožňovaly teroristům získávat příjmy z výkupného za rukojmí. Tato část rezoluce míří hlavně na některé evropské státy, které na rozdíl od Spojených států své občany ze zajetí vykupují.

V oddílu týkajícím se ropy se uvádí, že státy mají zastavovat všechny automobily na linii území kontrolovaném Islámským státem a frontou an-Nusra. Mohou totiž převážet nejen pašovanou ropu, ale i další komodity, jako je obilí, dobytek, elektroniku, cigarety a kovy, které se radikálové snaží prodat nebo vyměnit za zbraně.

OSN koncem loňského roku odhadovala, že prodejem ropy si IS přicházel denně až na 1,6 milionu dolarů (39 milionů Kč). Pentagon nyní tvrdí, že ropa už pro IS není hlavním zdrojem příjmu, protože mnoho ropných zařízení bylo zničeno při koaličních náletech a protože od loňska prudce klesla cena této suroviny. Podle listopadové zprávy OSN získal IS za dvanáct předchozích měsíců 45 milionů dolarů z výkupného.