Minský summit byl hrou nervů politiků i novinářů

Minsk - Sedmnáctihodinový diplomatický maraton za zavřenými dveřmi a atmosféra, která by se dala krájet. I tak vypadala minská jednání, na nichž evropští lídři hledali východisko z ukrajinské krize. Napětí bylo znát i před jednacím sálem, kde na výsledek summitu čekalo přes 400 novinářů. Jedna žena zkolabovala, unaveni byli i politici.

Politici vycházeli a zase se vraceli, ale nikdo čekajícím novinářům nechtěl nic říct. Kolem druhé hodiny ráno zástupci médií hromadně vyběhli z tiskového střediska na chodbu, ale šlo zjevně o poplašnou zprávu - žádné prohlášení nepřišlo a jednání se protáhla na několik dalších hodin. Evropští lídři měli za celou dobu rozhovorů jen jednu pauzu – a to na společné focení. Za zavřené dveře se dostalo jen jídlo, ven jen prázdné talíře.

Detaily vyčerpávajících rozhovorů prozradil hostitel celé akce, běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Podle něj účastníci summitu vypili několik věder kávy, aby se udrželi. Spali na směny - hlavně experti. Hlavy států si nestačily oddychnout.

Mezi šéfy Kremlu a Kyjeva došlo podle nepotvrzených informací k ostré výměně názorů. Už na začátku jednání si oba podali ruce až na povel německé kancléřky Angely Merkelové. Emoce ruského prezidenta Vladimira Putina pak odnesla zlomená tužka, jeho ukrajinský protějšek Petro Porošenko dokonce na čtvrt hodiny opustil jednací sál. Některé pikantní situace se objevily na sociálních sítích. Nejvíce komentářů vyvolalo video s Putinovým bojem o židli s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem.

Putin byl podle ruských diplomatů od začátku optimisticky naladěn, pozitivně hodnotil průběh setkání i šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Po noci beze spánku, po šestnácti hodinách tvrdého vyjednávání vystoupili státníci s projevy ke svým národům. Putin před kamerami hýřil úsměvy a zamířil do Moskvy. Lídři Německa, Francie a Ukrajiny pokračovali po bezesné noci na summit Evropské unie do Bruselu.

„Ten oční kontakt nebyl vřelý a u prezidenta Porošenka byl jasný náznak úšklebku, který označujeme jako 'contempt', to znamená opovržení,“ komentovala podání rukou obou politiků profesorka neverbální komunikace Noemi Zárubová-Pfeffermannová. Když Putin zlomil tužku, spíše to podle ní svědčí o tom, že se držel, že měl nějaký vnitřní přetlak a zlomení tužky bylo určitým emočním ventilem. Zárubová-Pfeffermannová komentovala i okamžik, kdy Putin předstoupil před novináře: „Je to póza politika, který je na výsluní. Vidíte? Má jedno rameno níž. To znamená, že je v celkové relaxované poloze, že není v napětí,“ vysvětlila.

Náročnost minského jednání dle Jana Kavana

„Jako bývalý předseda Valného shromáždění OSN jsem se účastnil jednání, která byla mnohahodinová, ale ne šestnáctihodinového maratonu. To je skutečně velmi únavné a vyčerpávající. Emoce se únavou zvyšují, protože každou minutou ztrácíte schopnost je kontrolovat. A pokud to trvalo 16 hodin, tak dlouho nebyla žádná dohoda, takže všechny strany musela přepadat skepse, že tam sedí zbytečně. Hodně důležitá pro ně určitě byla zpětná vazba jejich týmů, s nimiž se mohli státníci poradit.“

Atmosféra, jak ji zachytily sociální sítě