Zeman otevřel novou ambasádu v Abú Zabí, původní byla vyplavována

Abú Zabí – Při své návštěvě Spojených arabských emirátů otevřel prezident Miloš Zeman novou budovu českého velvyslanectví v hlavním městě Abú Zabí. Stěhování českých diplomatů do pronajaté vily v prestižní lokalitě bude dokončeno za deset dnů. Dosud museli snášet výpadky elektřiny nebo i vyplavení kanceláří.

České velvyslanectví ve Spojených arabských emirátech působí 25 let. Prezident Miloš Zeman se při příležitosti oficiální návštěvy země zúčastnil slavnostního otevření nového diplomatického sídla. Společně s velvyslancem přestřihl pásku a pracovníkům ambasády popřál, aby se jim na novém místě dařilo a aby sloužilo alespoň stejně dlouhou dobu, jako to dosavadní. Velvyslanectví si našlo nový objekt z kapacitních, bezpečnostních i technických důvodů.

Dosavadní umístění ve dvou nejvyšších patrech výškové budovy v centru velkoměsta zahrnovalo řadu potíží. Disponovalo třeba jenom nevyhovujícími prostory pro žadatele o víza, kteří neměli přístup ani k veřejnému sociálnímu zařízení. Zastupitelský úřad se musel potýkat i s pravidelným vyplavováním kanceláří z klimatizace na střeše budovy nebo s výpadky elektřiny. Fakt, že původně sídlilo velvyslanectví ve výškové budově, vedl prezidenta spolu s velvyslancem k vtipkování, že následující sídlo by mohlo být v mrakodrapu, který by přímo vlastnila Česká republika.

Nová ambasáda blízko paláce, velvyslanectví má být i v Česku

Nově pronajatá vila je každopádně situována do blízkosti královského paláce, sídla korunního prince i tamního ministerstva zahraničí. Česko za pronájem ročně zaplatí tři miliony korun. Ve Spojených arabských emirátech dlouhodobě pobývá asi patnáct set občanů České republiky a roste i počet žadatelů o víza. Už na přelomu roku tak byla ambasáda posílena o jednoho diplomata. Další dva noví úředníci by měli během roku posílit konzulární a vízový úsek.

Spojené arabské emiráty plánují otevřít ambasádu i v Česku, a to během první poloviny letošního roku. Na podnikatelském semináři Zeman řekl, že prince pozval na návštěvu Prahy. Uvítal by, kdyby při své návštěvě v hlavním městě Česka právě otevřel ambasádu. Spojené arabské emiráty patří podle náměstka ministra zahraničí Martina Tlapy k nejdůležitějším arabským obchodním partnerům Česka. Očekává, že potenciál obchodní spolupráce i nadále poroste. České firmy by se mohly třeba ucházet o podíl na provozu a údržbě stavěné jaderné elektrárny. 

Mezinárodní terorismus tématem i v Abú Zabí

Po Jordánsku se prezident Miloš Zeman dnes ve Spojených arabských emirátech sešel s Muhammadem bin Zajdem Nahajánem, korunním princem Abú Zabí. Mluvili spolu o boji proti mezinárodnímu terorismu i o konkrétních hrozbách v současném světě. Zeman podle něj vysoce ocenil, že se SAE zapojily do akce proti takzvanému Islámskému státu.

Miloš Zeman je první český prezident, který zemi navštívil. Princ českého prezidenta netradičně pozval do restaurace a poté ho autem provezl po městě. „Prezident to velmi ocenil. Nejenom originalitu toho nápadu, ale i to, že korunní princ má jasnou vizi, jak Abú Zabí vypadá, jaká je jeho budoucnost,“ podotkl hradní protokolář Jindřich Forejt.

Zeman se zúčastnil i místního festivalu, kde se podíval na kulturní představení a prohlédl si historické stavby. Z Abú Zabí si odveze tradiční koberec.

Vydáno pod