Porošenko žádá propuštění pilotky. Rusko ale odmítá

Kyjev/Moskva – Ukrajinský prezident Petro Porošenko požaduje, aby Rusko propustilo ukrajinskou pilotku Naďu Savčenkovou. Dnes potvrdil, že požadavek vznesl na summitu v Minsku. Zástupce ruského parlamentu ale prohlásil, že o její vině by měl rozhodnout soud. Důstojnice drží za mřížemi už přes dva měsíce hladovku – protestuje tak proti uvěznění za údajné válečné zločiny. Její zdravotní stav se přitom hladovkou výrazně zhoršuje. Podle obžaloby se pilotka podílela na zabití ruských novinářů na východě Ukrajiny. Savčenková byla mezitím zvolena poslankyní ukrajinského parlamentu.

Dostane se pilotka díky dohodě z Minsku na svobodu? (zdroj: ČT24)

Ruský soud v úterý prodloužil vazbu Savčenkové do 13. května. Odmítl návrhy obhájců, aby propustil Savčenkovou do domácího vězení či na „jakoukoli“ kauci. Soud nesouhlasil ani s návrhem na poskytnutí záruky ze strany ukrajinské ombudsmanky.

Pilotka sedí ve vězení od loňského června. Více jako dva poslední měsíce navíc drží hladovku, která vězeňkyni podle jejích advokátů výrazně zhoršuje zdravotní stav. „Další věznění Savčenkovou zabije,“ řekl dnes soudu advokát Ilja Novikov. Při životě ji prý zatím drží pouze injekce, které jí aplikují vězeňští lékaři. Tak dlouhé hladovění je podle lékařů život ohrožující a minimálně může způsobit nevratné poškození orgánů.

Savčenková byla zadržena na ruské straně hranic. Ruská strana tvrdí, že se nedostala do Ruska jako zajatec, ale prý přešla hranice jako uprchlice s padělanými doklady. Ještě jako příslušnice dobrovolnického praporu prý úmyslně navedla palbu ukrajinských minometů na neozbrojené ruské novináře, z nichž dva zahynuli. Ukrajinská vězeňkyně ovšem jakékoli provinění odmítá a tvrdí, že byla do Ruska zavlečena násilím.

Porošenko o Savčenkové na summitu v Minsku

„Nastolil jsem otázku osvobození Nadi Savčenkové. Bylo mi řečeno, že by se tak mělo stát v nejbližší době po ukončení lékařského vyšetření a předběžných závěrů vyšetřování. Žádal jsem, aby se tak stalo neprodleně,“ uvedl Porošenko po minském jednání s tím, že jeho žádost podpořili i německá kancléřka a francouzský prezident.

Naděje Porošenka a dalších ukrajinských politiků na brzké propuštění pilotky, která sedí v moskevské věznici, však zakrátko popřel obhájce Savčenkové. Advokát Mark Fejgin nejprve napsal, že byla nejspíš zapsána do seznamu zajatců, které si mají válčící strany vyměnit. Později ale upřesnil, že „případ bude formálně pokračovat a skončí procesním způsobem“, uvedl s tím, že Savčenkové je nevinná.

Zástupce ruského parlamentu prosazuje další soud

Předseda zahraničního výboru Státní dumy Alexej Puškov prohlásil, že neexistuje mechanismus „automatického osvobození“, protože pilotka čelí obvinění z účasti na vraždě. Podle Puškova by měl její obvinění posoudit soud. Nevyloučil ale, že se osud pilotky ještě stane „předmětem dodatečných jednání“. Ty by se mohly dle jeho slov vést například ohledně přístupu mezinárodních pozorovatelů k obviněné. Nicméně trvá na tom, že nelze přimět Rusko, aby se zřeklo kroků, které přísluší právnímu státu. Prý nezbývá než doufat, že „tento problém se nestane faktorem, který zruší plnění minských dohod“, konstatoval Puškov.

Moskevský soud prodloužil Savčenkové vazbu do 13. května. Vězněná pilotka se mezitím stala poslankyní ukrajinského parlamentu a je i členkou parlamentního shromáždění Rady Evropy. Za propuštění třiatřicetileté pilotky se u Kremlu přimlouvaly desítky europoslanců a významných osobností.