Dědička Korean Air odsouzena na rok vězení v „oříškovém skandálu“

Soul - Bývalá viceprezidentka letecké společnosti Korean Air byla dnes v Soulu odsouzena k jednomu roku odnětí svobody za porušení pravidel leteckého provozu. Čtyřiačtyřicetiletá Heather Čoová, která je dcerou šéfa firmy, v prosinci zdržela start letadla kvůli špatně naservírovaným oříškům.

Čo Hjon-a, která také používá anglické jméno Heather, 5. prosince rozhořčilo, že jí letuška v první třídě před startem letadla na letišti v New Yorku zapomněla nabídnout makadamové oříšky. Když si je vyžádala, přinesla jí je dotyčná v papírovém sáčku místo na talířku. Čoová následně nařídila, aby se letadlo vrátilo k letištní hale, kde přikázala vedoucímu palubní posádky opustit stroj. Kvůli incidentu byl přílet na soulské letiště opožděn o 11 minut.    

Soud dnes shledal Čoovou vinnou z toho, že přiměla letadlo změnit svou trasu, bránila kapitánovi letu ve výkonu povinností a že donutila vedoucího palubní posádky opustit letadlo. Bývalá vysoká představitelka Korean Air byla naopak zbavena obvinění, že bránila vládnímu vyšetřování případu. Prokuratura pro ni žádala tři roky vězení.

Čoová se již dříve za své chování omluvila a vzdala se svých funkcí. Zadržena byla 30. prosince a v lednu veškerá obvinění před soudem odmítla. Obhajoba před soudem poukazovala na to, že porušení pravidel letového provozu nebylo příliš závažné vzhledem k tomu, že letadlo bylo v době incidentu stále na zemi a ještě ani nestálo na ranveji. Stroj se kvůli Čoové prý vracel pouze o 17 metrů zpět.

Pro Jihokorejce je tento skandál příkladem často kritizované praktiky, kdy velké firmy v Jižní Koreji ovládají rodinné klany. Kromě Heather Čoové se do vedoucích pozic v Korean Air dostali i její dva sourozenci. Kritiku si v případě „oříškového skandálu“ vysloužili i zástupci ministerstva dopravy, kteří se prý snažili rodinu Čoových chránit. Většina úředníků, kteří se podíleli na vyšetřování skandálu, v minulosti sama pracovala v Korean Air. Ta je největší leteckou společností v Jižní Koreji.

Vydáno pod