Zaorálek v ČT: Stydím se, že si Evropa neumí řešit své problémy sama

Praha – Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ocenil, že iniciativy při řešení války na Ukrajině se ujali evropští představitelé a nenechají za sebe situaci řešit USA, jako tomu bývalo v minulosti. „Já se v podstatě stydím za to, pokud Evropa bude žít tím, že ji z každé další šlamastyky budou vytahovat Spojené státy. Že tolik desetiletí od druhé světové války Evropa vlastně není schopna si své problémy řešit sama,“ řekl ministr v pořadu ČT24 Události, komentáře.

Summit tak zvané normandské čtyřky v Minsku je vyvrcholením týdne intenzivního diplomatického úsilí, které zahájil nový mírový plán na urovnání ukrajinského konfliktu připravený francouzským prezidentem Francoisem Hollandem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou. K jednacímu stolu v Minsku s nimi usedli prezidenti Ukrajiny a Ruska Petro Porošenko a Vladimir Putin.

Zaorálek nepředpokládá, že by se na summitu dospělo k souhrnné dohodě, jež by pokrývala například i anexi Krymu, nicméně by za velký úspěch považoval, kdyby výsledkem byla například dohoda o příměří, která by nebyla jen na papíře, ale fungovala i v terénu. „Hlavním cílem jednání je, aby se skončilo s válčením,“ zdůraznil ministr.

Zaorálek si cení především toho, že se dva významní představitelé rozhodli za Evropu začít jednat. „Já jsem od začátku rád, že jsou to Evropané, kteří se chápou diplomatické aktivity a kteří chtějí ten problém řešit. A že prostě nečekáme, až nám přijde pomoci Strýček Sam zpoza Atlantického oceánu, protože to přece je nedůstojné,“ řekl Zaorálek. „Já jsem se styděl za to, co se dělo v Jugoslávii, kde Evropa nad tím stála jako chirurg nad rozřezaným tělem a nevěděla si rady,“ poznamenal v narážce na letecké útoky NATO v roce 1999.

Lubomír Zaorálek k minskému summitu (zdroj: ČT24)

„Není možné, aby Evropa pořád spoléhala na to, že horké kaštany, které tady vzniknou, bude řešit za nás někdo jiný. Je to věc naší základní cti. My budujeme společnou zahraniční a bezpečnostní politiku také proto, abychom si své dvorky byli schopni zametat sami,“ dodal ministr.

Lubomír Zaorálek v Událostech, komentářích
Zdroj: ČT24

Narážel tím na skutečnost, že Spojené státy jsou stále více nakloněny možnosti dodávek moderních zbraní Kyjevu. To by podle nich nejen pomohlo Ukrajině se bránit, ale zároveň by to mohlo vést k odstrašení a změně chování ruského prezidenta Vladimira Putina. Většina členských zemí EU, včetně ministra Zaorálka, je ale proti takovým dodávkám.