Policie vyklidila uprchlické tábory u španělské enklávy v Maroku

Rabat/Melilla - Marocká policie vyklidila několik uprchlických táborů u španělské enklávy Melilla. K zákroku bezpečnostní síly přistoupily poté, co se v úterý některým africkým běžencům podařilo přelézt údajně nezdolatelný plot kolem španělského území.

Údajně nezdolatelná bariéra byla postavena loni v červnu. Melillu odděluje od Maroka trojitý, sedm metrů vysoký a 11 kilometrů dlouhý plot s ostnatým drátem, který střeží na obou stranách policisté a pohraničníci. Přesto je to pro uprchlíky jedinečná příležitost dostat se do Evropy bez nutnosti překonávat Středozemní moře. Uprchlíci ke zdolání plotu často používají šplhací náčiní jako boty s hřeby.

Naposledy v úterý se nejméně 35 lidem podařilo překonat hraniční plot, který odděluje Maroko od EU. Pokusily se o to stovky lidí. Policejní akce začala už v úterý v nedalekých lesích a podle španělských médií zasáhla stovky lidí. Po vyklizení táborů policisté předměty, které tam byly zanechány, spálili.

V blízkosti obou španělských enkláv na pobřeží severní Afriky, jimiž jsou Melilla a Ceuta, přebývá podle odhadů 30 až 80 tisíc uprchlíků ze subsaharské Afriky. Enklávy představují jediné pozemní hranice mezi Španělskem a Afrikou. Cesta po moři v chatrných a značně přeplněných člunech nezřídka končí tragicky se značnými oběťmi.