Válka nervů: Evropští státníci jednali na summitu v Minsku celou noc

Minsk - Lídři Ukrajiny, Ruska, Německa a Francie se podle CNN dohodli na několika podmínkách příměří na východě Ukrajiny, jako je stažení těžkých zbraní nebo vytvoření demilitarizovaného pásma. V běloruském Minsku jednali víc než 13 hodin. „Prakticky celou dobu bylo za zavřenými dveřmi,“ doplnil zpravodaj ČT Miroslav Karas. Nad ránem byl podle ukrajinských diplomatů v jednání učiněn velký pokrok, návrh dohody je prý hotový z 80 procent.

Schůzku německé kancléřky Angely Merkelové a prezidentů Ukrajiny, Ruska a Francie Petra Porošenka, Vladimira Putina a Francoise Hollanda v běloruském Minsku provázela napjatá atmosféra. Dokládají to nepotvrzené informace o ostré výměně názorů mezi Putinem a Porošenkem na začátku jednání, po níž ukrajinský prezident na čtvrt hodiny opustil jednací sál. Po jeho návratu se účastníci spolu s hostitelem - běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem - seřadili k oficiálnímu fotografování. Následovalo pak další kolo uzavřeného jednání, tentokrát v rozšířeném složení, kdy se k evropským lídrům přidali jejich ministři zahraničí. Zhruba po dvou hodinách pak rozhovory pokračovaly opět jen za účasti Merkelové, Hollanda, Porošenka a Putina.

Novináři čekají na výsledek minského summitu
Zdroj: ČT24

Po přestávce na večeři se evropští lídři vrátili do jednací místnosti. Člen francouzské delegace před druhou hodinou ranní našeho času potvrdil, že rozhovory pokračují. Vyvrátil tak některé spekulace, že lídři jednání opustili.

Schůzka v běloruské metropoli, která začala ve středu před půl sedmou večer našeho času, je vyvrcholením týdne intenzivního diplomatického úsilí dospět k mírové dohodě. Naději oživil minulý týden nový mírový plán Merkelové a Hollanda, který víceméně přivítali Kyjev, Moskva i proruští povstalci.

Putinův poradce Vladislav Surkov v průběhu jednání sdělil, že schůzka pokračuje výborně, optimisticky situaci hodnotil i šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. „Jednání pokračuje aktivně, jde to lépe než super,“ řekl ministr agentuře TASS. Jeho náměstek ruského ministra zahraničí Grigorij Karasin nicméně nevyloučil, že jednání může trvat až do rána. Německé ministerstvo zahraničí na Twitteru píše, že jednání není jednoduché, ale pokračuje. Ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier už odložil svůj odlet do Brazílie, plánovaný na čtvrtek.

Podle ukrajinského vicekancléře Valerije Čalého by jednání v Minsku mohlo ještě trvat přinejmenším pět až šest hodin. „Jednání pokračuje, pracovali jsme už sedm hodin. Hovořit o podrobnostech je ještě brzy,“ napsal na Facebooku. „Bez dohody o bezpodmínečném zastavení palby, domnívám se, odtud nemůžeme odjet. Běží válka nervů,“ konstatoval.

Po jednání evropských lídrů v Paláci nezávislosti v centru běloruské metropole by měla být podepsána společná deklarace, v níž má být zdůrazněn zájem všech zúčastněných na zachování ukrajinské územní celistvosti a svrchovanosti. Podle ruských médií by dokument měl také stanovit pravidla pro zastavení palby, stažení těžké výzbroje a vytvoření demilitarizované zóny. Podle ruské agentury RIA Novosti ale přijetí závěrečného dokumentu stále není jisté. Diplomaté dokonce nevylučují, že účastníci summitu se po jeho skončení omezí na ústní prohlášení.

Živě z Paláce nezávislosti v Minsku:

Podle ruských diplomatů přijel Putin do Minska optimisticky naladěn. Existuje údajně sedmdesátiprocentní pravděpodobnost, že dohody o urovnání krize bude dosaženo. „Prezidenti by do Minska zbytečně nejeli,“ prohlásil nejmenovaný ruský diplomat. Také šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek věří, že se účastníci summitu dohodnou na mírovém řešení. V rozhovoru pro ČT konstatoval, že hlavním cílem jednání je přestat s válčením.

Souběžně jednala i kontaktní skupina

Takzvaná kontaktní skupina, která jedná souběžně se summitem, podle Reuters připravuje samostatný výsledný dokument, který se má opírat o závazky prvního příměří dojednaného v Minsku počátkem loňského září. Tvrdí to ruský velvyslanec v Bělorusku Alexandr Urikov, ale běloruský ministr zahraničí Uladzimir Makej tuto informaci popřel s tím, že závěrečný dokument bude jen jeden.

Členy kontaktní skupiny jsou ukrajinský exprezident Leonid Kučma, proruský ukrajinský politik Viktor Medvedčuk, ruský velvyslanec v Kyjevě Michail Zurabov, zmocněnci separatistů Denis Pušilin a Vladislav Dějněgo a jako prostředník švýcarská diplomatka Heidi Tagliaviniová. Do běloruského hlavního města dorazili dnes rovněž vůdci doněckých a luhanských separatistů Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnickij. Pokud jednání státníků skončí úspěšně, předpokládá se, že oba podepíší výsledný dokument. Pušilin se ale nechal slyšet, že bez závazku ukrajinské neutrality není žádná dohoda možná.

Merkelová, Porošenko, Lukašenko a Putin během přestávky na jednání v Minsku
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/ČTK/AP

Ruská média informovala o spekulacích, podle nichž je připraven návrh zastavit na východní Ukrajině od pátku palbu; v sobotu by pak mělo začít stahování těžké vojenské techniky z obou stran linie oddělující ukrajinské vládní jednotky a povstalecké oddíly. Oficiální zdroje ale nic podobného nepotvrdily.

Navzdory minskému summitu pokračují na východě Ukrajiny boje mezi armádou a separatisty a nadále zde umírají lidé.

Vydáno pod