Horníci a zemědělci v ulicích. Polští odboráři slibují vládě „totální válku“

Varšava - Polskem otřásají další velké protesty odborářů. Ke stávkujícím horníkům se nově přidali i zemědělci. Chtějí víc vládních peněz do sektoru silně zasaženého ruským embargem. Vláda nabízí některé ústupky, větší změny ale odmítá. Odborářské demonstrace proto nabírají na síle i radikálnosti.

Nespokojení polští zemědělci tvrdí, že je vláda neposlouchá. Chtějí vyšší výkupní ceny i kompenzace za utrpěné škody. Blokují regionální silnice i některé vjezdy do hlavního města. „Pokud se dnes nedomluvíme, bude to mít katastrofální důsledky. Zemědělci už nemají kam ustupovat,“ prohlásil mluvčí zemědělských odborářů Slawomir Izdebski. 

Zemi čekají za půl roku parlamentní volby a v ulicích je rušno. Ve velkém protestují i horníci ze zadlužených dolů. Demonstranti požadují odstoupení šéfa uhelné společnosti JSW. Vadí jim plánovaná úsporná opatření.

Před týdnem se změnila v pouliční bitvu mezi policisty a stávkujícími horníky demonstrace ve slezském městě Jastrzembie-Zdrój. Policisté při rozehnání útočníků použili zbraně – na místě byli zranění.

Vláda mluví o skrytém začátku předvolební kampaně. Odboráři naopak o tom, že ministři házejí přes palubu celá polská odvětví. Slibují vládě totální válku. „Chození kolem horké kaše skončilo. Přecházíme do aktivní fáze stálých protestních akcí,“ podotkl předseda odborového hnutí Solidarita Piotr Duda. 

Premiérka Ewa Kopaczová je pod velkým tlakem. Sice hledá kompromisy, násilnými protesty se ale do kouta zahnat nedá. „Pokud někdo bude porušovat právo, tvrdě zasáhneme. Jednat se dá jen v rámci zákonů,“ konstatovala šéfka kabinetu. Zemědělci upozorňují, že pokud neuspějí, budou podobné protesty pokračovat - a přiostří se.

Protesty polských zemědělců (zdroj: ČT24)
Vydáno pod