Lavrov: Je nereálné, že Kyjev získá kontrolu nad ukrajinsko-ruskou hranicí

Moskva - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov před odletem na summit do Minsku řekl, že je „absolutně nereálné“, aby Kyjev získal zpět kontrolu nad ukrajinsko-ruskou hranicí, která je v držení separatistů. Kontrola nad hranicí je přitom jednou z podmínek, se kterou Kyjev na jednání do Běloruska jede. Ukrajinský prezident Petro Porošenko oznámil, že v případě eskalace konfliktu vyhlásí válečný stav na celé Ukrajině.

Lavrov připustil, že při přípravě dnešního vrcholného jednání o ukrajinské krizi došlo ke „značnému pokroku“. Otázka, kdo bude kontrolovat rusko-ukrajinskou hranici, by měla být podle něj projednána přímo s rebely.

„Nevidím možnost, že by představitelé (separatistů) Doněcka a Luhanska souhlasili s tím, že kontrola nad hranicí má být ústředním bodem dohody a předběžnou podmínkou pro vše ostatní. Ale sledujeme takový pokus ze strany ukrajinského vedení,“ prohlásil Lavrov.

Šéf ruské diplomacie mimo jiné obvinil Kyjev, že se ještě před začátkem jednání v Minsku snaží získat další území.

Porošenko: Jsem připraven vyhlásit válečný stav na celé Ukrajině

Ukrajinský Porošenko dnes na mimořádném zasedání vlády uvedl, že země se musí připravit na dvě varianty: buď se „podaří zastavit agresora diplomatickou cestou“, anebo bude nutné bránit vlast a „přejít na naprosto odlišný režim“. Prezident je prý v případě eskalace připraven „vyhlásit válečný stav na celém ukrajinském území“. Porošenko ujistil, že nebude váhat, nicméně dodal, že se považuje za „prezidenta míru“ a že „vojensky nelze situaci na Donbasu vyřešit“. Za prioritu označil okamžité zastavení palby bez předběžných podmínek.

Petro Porošenko v Kramatorsku
Zdroj: ČTK/TASS/Palynchak Mykhailo

V Minsku bylo již loni v září a pak znovu v prosinci ujednáno zastavení palby, které se však v praxi příliš nedodržovalo. Summit v Minsku proběhne v takzvaném „normandském formátu“. Právě v Normandii loni v červnu spolu poprvé jednali Vladimir Putin, jeho ukrajinský protějšek Petro Porošenko, francouzský prezident Francois Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová.

Předpokládá se, že summitem vyvrcholí týden diplomatických příprav a intenzivních jednání, která mají připravit cestu k dohodě. Porošenko označil schůzku za „poslední šanci“ k přerušení bojů, jejichž intenzita v posledních dnech vzrostla.

Vydáno pod