U břehů Libye zahynulo možná až 300 uprchlíků

Lampedusa (Itálie) - Při ztroskotání tří lodí s uprchlíky u břehů Libye začátkem tohoto týdne pravděpodobně zahynulo až 300 lidí. Oznámil to dnes Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Odvolává se přitom na svědectví devíti imigrantů, kteří na zmíněných plavidlech cestovali a které zachránily italská pobřežní hlídka a obchodní lodě.

U břehů Libye zahynuly stovky uprchlíků (zdroj: ČT24)

Ačkoli se zatím nepodařilo najít žádná těla, je podle UNHCR nanejvýš pravděpodobné, že všichni pohřešovaní běženci utonuli.

Chatrné nafukovací lodě se dostaly do problémů v pondělí, kdy se prý převrátily v bouři kvůli vysokým vlnám. Na jedné z nich bylo 105 a na druhé 107 uprchlíků. Záchranáři nalezli pouze devět živých lidí. Imigranti uvedli, že z Libye vypluli v sobotu a na moři s nimi byla ještě třetí loď. Zprávy o třetím pohřešovaném plavidle jsou zatím nejasné, také na jeho palubě ale byla údajně zhruba stovka lidí.

Zástupci Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) uvedli, že uprchlíci se vydali na moře ve dvou gumových člunech, bez jídla a vody. Lodě měly natolik slabé motory, že nedokázaly čelit vysokým vlnám a potopily se. Všichni přeživší podle všeho pocházejí ze západní Afriky a hovoří francouzsky.

Už v noci na pondělí italská pobřežní stráž zasahovala asi 200 kilometrů od ostrova Lampedusa u lodi s uprchlíky, která se dostala do potíží. Pomoc přivolal jeden z pasažérů satelitním telefonem. Lidé cestovali v otevřeném plavidle při teplotě jen slabě nad nulou a italské jednotky na něm našli sedm běženců, kteří zemřeli na podchlazení. Dalších 22 lidí kvůli podchlazení zahynulo během následné plavby k italským břehům.

Mise Triton nestačí, upozorňuje italský ministr

Kvůli poslední tragédii s možná až třemi stovkami mrtvých dnes italský ministr zahraničí Paolo Gentiloni vyzval k rozšíření evropské mise Triton, v jejímž rámci unijní plavidla od loňského podzimu monitorují italské pobřežní vody. Mise Triton nahradila dřívější italskou operaci Mare Nostrum, která měla mnohem větší dosah. „Mise Triton nedostačuje, tohle je jen začátek. Pro záchranu uprchlíků ve Středozemním moři je třeba nasadit více sil a využít více zdrojů,“ řekl ministr.

K větší solidaritě s uprchlíky dnes vyzval i papež František. Misi Triton kritizoval rovněž zástupce Rady Evropy (RE) Nils Muiznieks, podle něhož mise na své úkoly v současném rozsahu nestačí. 

Itálie čelí obrovskému přílivu ilegálních imigrantů z Afriky i Blízkého východu, kteří k ní připlouvají po moři. Loni italské úřady těchto uprchlíků napočítaly přes 170 000. Při pokusu překonat Středozemní moře každoročně tisíce lidí zemřou. Na přelomu prosince a ledna musela italská pobřežní stráž zasahovat za dramatických okolností na třech nákladních lodích, které opustily posádky. Na palubách těchto plavidel se tísnilo celkem více než 2 000 lidí.