Navzdory diplomatickým snahám na Ukrajině dál umírají civilisté

Kyjev – Navzdory snahám o diplomatické vyřešení konfliktu mezi prozápadní vládou v Kyjevě a proruskými separatisty umírají na východě Ukrajiny dál vojáci i civilisté. V Minsku mezitím pokračují přípravy na vrcholnou schůzku Ukrajiny, Ruska, Německa a Francie, kterou ukrajinský prezident Petro Porošenko označil za „poslední šanci“ k přerušení bojů. Dopoledne Kreml potvrdil, že do Minsku dorazí i Vladimir Putin.

Ukrajinská armáda oznámila, že v bojích o důležitý železniční uzel Debalceve v posledních 24 hodinách padlo 19 vojáků, dalších 78 bylo zraněno. Ukrajinští vojáci zde dál zůstávají v sevření jednotek separatistů.

Boje pokračují i kolem Mariupolu, kde vládní jednotky podle zpravodaje ČT Miroslava Karase postoupily až o 15 kilometrů.

Povstalci ohlásili, že při ostřelování jejich hlavní bašty, Doněcku, si ranní zásah autobusové zastávky prý vyžádal životy čtyř civilistů. Tento údaj není potvrzený a počet obětí se podle agentury TASS upřesňuje: zdravotníci zatím potvrdili jednoho mrtvého a devět raněných, včetně několika žen.

Petro Porošenko navštívil zraněné v Kramatorsku
Zdroj: ČTK/AP/Mikhail Palinchak

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v noci nečekaně navštívil město Kramatorsk, kde bylo včera zabito 15 civilistů a dalších 65 zraněno. Kyjevské vedení útok separatistů označilo jako hanebný, separatisté nařčení odmítají a naopak mluví o kyjevské provokaci. „Neostřelujeme Kramatorsk. My nestřílíme po městech s civilním obyvatelstvem, na rozdíl od Ukrajiny,“ prohlásil mluvčí povstaleckého ministerstva obrany. 

  • „Musíme ubránit mír a Ukrajinu… Proto pojedu do Minsku, kde budeme požadovat ukončení války, stažení cizích vojsk a zahájení politického dialogu bez cizího vměšování,“ prohlásil Porošenko v Kramatorsku.

V Minsku se setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, jakož i německou kancléřkou a francouzským prezidentem. Šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius nicméně dnes ráno upozornil, že ještě „zbývá vyřešit řadu problémů“, aby se summit mohl konat. Cílem je dosáhnout dohody, „ale nikoliv jen na papíře“, poznamenal Fabius. 

Později ruský diplomatický zdroj označil šance na dosažení dohody za sedmdesátiprocentní. 

Přetrvávající rozpory se týkají budoucího uspořádání východní Ukrajiny, záruk ohledně kontroly rusko-ukrajinské hranice v úseku ovládaném separatisty, průběhu linie mezi znepřátelenými stranami, stažení těžkých zbraní a výměny zajatců.

O výsledcích jednání v Minsku by Porošenko měl informovat vedoucí činitele Evropské unie na čtvrtečním mimořádném summitu.

V Minsku bylo již v září a znovu v prosinci ujednáno zastavení palby, které se však v praxi příliš nedodržovalo. Konflikt na východě Ukrajiny si za deset měsíců vyžádal více než 5 300 mrtvých.

Karas: Diplomatickou iniciativu provázejí boje na mnoha místech (zdroj: ČT24)
Vydáno pod