Zabránili jsme bezprostřednímu útoku, tvrdí policisté ze Sydney

Sydney – Policie v australském Sydney údajně zabránila bezprostřednímu útoku teroristů. Tvrdí to její zástupci poté, co byli včera zadrženi dva muži hlásící se k organizaci Islámský stát. Radikálové se podle tamní policie chystali zaútočit sečnými a bodnými zbraněmi. V jejich domě byla nalezena i vlajka Islámského státu nebo videa, na kterých je muž hovořící o chystaném útoku.

Policie se podle zástupkyně vyšetřovatelů státu Nový Jižní Wales Catherine Burnové domnívá, že se muži chystali čin provést právě v úterý, proto prý protiteroristická jednotka ihned zasáhla. Policejní razie proběhla na sydneyském předměstí Fairfield. Muži si podle Burnové už vyslechli obvinění z přípravy teroristického činu. Dosavadní vyšetřování ukazuje, že možná plánovali stětí náhodného „bezvěrce ze Západu“, jak zmiňuje spolupracovník ČT Filip Koubek. Tamní soud pro závažnost případ následně přeložil k soudu vyšší instance

O dvojici, jejíž jména jsou ve spisu uvedena jako Omar al-Kutobi a Muhammad Kiad, policie dosud neměla žádné informace ani záznamy. První jmenovaný pochází z Kuvajtu a občanem Austrálie je teprve od roku 2013, druhý je rodilý Iráčan.

Vyšetřovatelé jim přišli na stopu až v úterý, a proto prý jednali okamžitě. „Po prohledání budovy jsme objevili řadu předmětů, včetně mačety, loveckého nože, podomácku vyrobené vlajky teroristické organizace IS a rovněž videa, na němž je muž hovořící o provedení útoku,“ uvedla Burnová.

  • Austrálie už v minulém roce poukazovala na zvýšené riziko útoků na svém území. Je taktéž součástí koalice, která bojuje proti islamistům leteckými nálety.
Koubek: Islamisté zřejmě chtěli stít "západního bezvěrce" (zdroj: ČT24)

Australané mají ještě v živé paměti prosincový útok na kavárnu v centru Sydney, kde íránský uprchlík déle než půl dne zadržoval 17 lidí. Při konečném zásahu policie přišli o život tři lidé, včetně radikalizovaného muslimského únosce. Další čtyři osoby utrpěly zranění.

Austrálie loni v září zvýšila vůbec poprvé stupeň ohrožení teroristickým útokem na „vysoký“. Obává se především atentátů uskutečněných navrátilci ze Sýrie a Iráku, kde prý v řadách IS bojuje přinejmenším 70 Australanů. V Sydney a Melbourne od té doby policie provedla řadu protiteroristických razií. Při nich už bylo zadrženo minimálně 12 lidí. Jeden z nich je podezřelý právě z toho, že plánoval stětí někoho z veřejných činitelů v Sydney či Melbourne.

Vydáno pod