„Český Titanic“: Student objevil unikátní záběry lodní tragédie

Chicago – Studenta chicagské univerzity čekal v místním archivu klenot. Ve starých filmových záznamech z první světové války našel záběry tragického lodního neštěstí na Michiganském jezeře. V roce 1915 při něm přišlo o život 844 lidí. Víc než čtvrtina z nich byli Češi. Tragédie proto bývá označována „český Titanic“. Nizozemský filmový archiv EYE Film Instituut Nederland už potvrdil, že má týdeník ve svých fondech.

Unikátní záběry: Film o lodním neštěstí (zdroj: ČT24)

Společnost Western Electric připravila v létě roku 1915 pro své chicagské zaměstnance piknik. Pracovníky chtěla dopravit na druhý břeh jezera do Michigan City v Indianě s pomocí pěti přistavených parníků. Na jeden z nich, SS Eastland, se nalodilo 2 500 lidí. Mezi zaměstnanci byly i stovky Čechů, jejichž chicagská kolonie byla tehdy po Vídni ve světě nejpočetnější.  

Hned v přístavišti na Chicago River se ale loď pod tíhou výletníků převrátila na bok a nabrala vodu. Byla vratká a pumpy pro přečerpávání vody nefungovaly. Z 844 mrtvých bylo kolem 220 Čechů.

O život přišly celé rodiny, tragédie proto bývá označována jako „český Titanic“. Zahynuli také Šindelářovi. „Bylo to zničující. Nejenom proto, že ztratili celou rodinu, ale jejich přátelé také někoho ztratili. Každý, koho znali, o někoho přišel,“ vzpomínala příbuzná rodiny Šindelářových Christine Harmonová.   

Student Jeff Nichols objevil unikátní záběry v nizozemském válečném zpravodajském týdeníku. První záběr ukazuje dobrovolníky a záchranáře, jak se na převržené lodi snaží zachránit, co se dá. Druhý záběr byl natočen týden po katastrofě a zachycuje pokus o vyzdvižení plavidla.  

Historici měli už delší dobu podezření, že filmové záběry chicagského neštěstí musejí existovat. Na fotografiích zachycujících místo tragédie jsou totiž vidět filmařské stativy. „Ztracené filmy se nakonec najdou v místech, kde byste je hledali nejméně. Takže Nizozemsko není žádné překvapení,“ komentoval nález Nichols.  

O příčině nehody se diskutuje dodnes. Mohla za ní stát přeplněná loď, chyby kapitána nebo vysoké těžiště lodi. Soud nakonec nikoho nepotrestal. Poslední přímý účastník chicagského neštěstí Marion Eichholz zemřel loni v listopadu ve věku 102 let.

Katastrofa lodi Eastland (zdroj: ČT24)