Potvrzeno: Američanka zadržovaná islamisty v Sýrii je po smrti

Washington – Rodina Američanky Kayly Muellerové zadržované Islámským státem (IS) potvrdila, že humanitární pracovnice je skutečně po smrti. Radikálové tvrdí, že zemřela při jordánských náletech na syrské město Rakka. Americké úřady ale ani dnes nezveřejnily informaci, jak k tomu došlo. Šéf Bílého domu označil za odpovědné radikály. Muellerová podle něj představovala to, co je na Americe nejlepší.

„Se zlomeným srdcem musíme oznámit, že se potvrdilo, že Kayla Jean Muellerová přišla o život. Kayla byla oddaná humanitární pracovnice, která věnovala celý svůj mladý život pomoci těm, jimž se nedostávalo svobody, spravedlnosti a míru,“ prohlásila rodina. 

Islamisté v pátek oznámili, že Američanka zemřela v jedné z budov zasažených během jordánského náletu na město Rakka. IS ale neposkytl žádný důkaz kromě fotografie sutin, které z domu zbyly. 

Islamisté pak poslali rodině humanitární pracovnice během víkendu soukromou zprávu. „Zpravodajské služby tuto informaci ověřily a došly k závěru, že Kayla zesnula,“ konstatovala mluvčí Národní bezpečnostní rady Bernadette Meehanová.

Jak žena zemřela, ale stále není jasné. Obama pouze uvedl, že Spojené státy „vypátrají a poženou k odpovědnosti teroristy, kteří nesou vinu na její smrti“.

Kromě Kayly Muellerové dosud přišli o život tři další Američané věznění Islámským státem. Novináře Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa, stejně jako humanitárního pracovníka Petera Kassiga, džihádisté sťali. Podle mluvčí Bílého domu je v zajetí na Blízkém východě ještě nejméně jeden Američan.

Muellerová, která pochází z Prescottu ve státě Arizona, údajně pracovala v Turecku, kde pomáhala syrským uprchlíkům. „Dokud budu naživu, nedopustím, aby toto utrpení bylo něčím normálním,“ svěřila se prý kdysi Američanka deníku The Daily Courier v jejím rodném městě. Muellerová údajně pracovala pro humanitární organizaci Support to Life i pro další nevládní sdružení, které pomáhalo syrským uprchlicím se vzděláváním.

Muellerová byla unesena předloni v srpnu v syrském Aleppu, když odcházela z nemocnice organizace Lékaři bez hranic. Její rodina uvedla, že zástupci IS se na ni obrátili loni v květnu s důkazem, že Kayla žije, a pohrozili jim, že ji zabijí, pokud jim do stanoveného data nezaplatí skoro sedm milionů dolarů (171 milionů korun), uvedla americká televize CNN.

Vydáno pod