Patrušev: Cílem Washingtonu je rozpad Ruské federace

Moskva – Spojeným státům o Ukrajinu nejde. Skutečným cílem Washingtonu je rozpad Ruské federace, tvrdí šéf kremelské Bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev. Američané toho prý chtějí dosáhnout vtažením Ruska do vojenského konfliktu, oslabením jeho postavení ve světě a následně změnou vnitropolitických poměrů. Patrušev to řekl v rozhovoru pro list Rossijskaja gazeta.

Patrušev se odvolal na údajné tvrzení bývalé americké ministryně zahraničí Madeleine Albrightové, že pod správu Moskvy se dostala „příliš velká území“. Takové rozdělení přírodních zdrojů je podle západních politiků nespravedlivé. Západ tvrdí, že svobodný přístup k nim musejí mít i jiné státy, prohlásil Patrušev. „Navrhují řešit problémy na účet Ruska, ale bez přihlédnutí k jeho zájmům,“ dodal ruský politik.

Na Ukrajině a v pobaltských státech podle šéfa Bezpečnostní rady dochází k renesanci nacismu přehlížené Evropou a podporované Amerikou.   

Patrušev připomněl, že pacifistická politika appeasementu ve 30. letech minulého století vedla k radikální změně poměru sil v Evropě. „Německý fašismus řadu let přehlíželi, Hitlerovy ideje o panství německého národa na východních územích západní politici sledovali s pochopením a fakticky podporovali agresi fašistů,“ uvedl Patrušev.

Moskva podle Putina válku nechce 

Šéf Kremlu Vladimir Putin o víkendu prohlásil, že Rusku nevyhovuje světový pořádek po rozpadu Sovětského svazu. Rusko podle něj čelí snaze zablokovat jeho rozvoj a zakonzervovat jednopolární svět v čele se Spojenými státy. Moskva kvůli tomu ale válku nechystá. "Takové uspořádání světa Rusku nikdy nebude vyhovovat. Pokud se to někomu líbí, chce žít v podmínkách polookupace. My to ale dělat nebudeme. Nechystáme se ovšem s nikým válčit, chceme se všemi spolupracovat," prohlásil ruský prezident. 

Vladimir Putin
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Putin má zálusk na Pobaltí, varuje exšéf NATO
  
Bývalý generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen tento týden v rozhovoru pro britský list The Daily Telegraph varoval, že Putin má nebezpečné ambice sahající za Ukrajinu: chce prý vyzkoušet rozhodnost Západu, pokud jde o Pobaltí. Skutečným cílem Kremlu je podle Rasmussena narušit solidaritu Aliance a obnovit nadvládu Ruska ve východní Evropě

Putin by podle něj mohl provést hybridní útok na některý z pobaltských států, aby otestoval, zda se NATO zmobilizuje.