Boko Haram útočí už i v Nigeru a Kamerunu, uprchlíků jsou desetitisíce

Niamey - Radikálům z Boko Haram už vyhlazování nigerijských vesnic nestačí. Útoků přibývá i v sousedních zemích – hlavně v Nigeru a Kamerunu. Právě do těchto států přitom před brutalitou radikálů uprchly tisíce lidí. Do boje proti Boko Haram se pět afrických států chystá vyslat 9 tisíc vojáků. Vyslání jednotek dnes posvětil nigerský parlament. Šéf extremistů tvrdí, že hnutí všechny vojáky pobije.

Radikálové z Boko Haram postupují velmi brutálně. Včera zaútočili na věznici ve města Diffa v Nigeru, ale po několika hodinách byli podle očitých svědků odraženi. Extremisté zaútočili také na tři pohraniční města v Kamerunu. Podle médií unesli až 30 lidí. Už dříve doslova vyhladili celé nigerijské vesnice.

Islamisté hovoří o Koránu a zotročují dívky jiné víry. Nigérie s Nigerem, Čadem, Kamerunem a Beninem je hodlají porazit. Společný kontingent bude mít zhruba 8 700 mužů. Proti islamistům zatím bojují na severozápadě Nigérie po boku tamních sil jen čadští vojáci. 

Pětice zemí žádá záštitu OSN. „Rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN snad můžeme očekávat během dvou týdnů, nejpozději pak do konce měsíce,“ podotkl místopředseda komise Africké unie Erastus Mwencha. 

Boko Haram vyváží nestabilitu do sousedních států (zdroj: ČT24)

Všechny základny Boko Haram na nigerijském území budou zničeny do šesti týdnů, oznámil už mluvčí nigerijského prezidenta Goodlucka Jonathana. Ten z důvodu bezpečnostní situace v zemi o víkendu prosadil, aby se prezidentské a parlamentní volby plánované na 14. února odložily o šest týdnů.   

Velitel milic Boko Haram Abubakar Shekau se plánu na mezinárodní misi proti jeho hnutí vysmál: „Vysíláte sedm tisíc vojáků. Proč nevyšlete sedm milionů? Sedm tisíc je málo a my je postupně pobijeme… Vaši vojáci jsou nevěřící a naši boží bojovníci zvítězí,“ konstatoval na videu. Shekau také pohrozil dalšími útoky obyvatelům zemí, které se do mezinárodní koalice proti Boko Haram zapojují. 

Video islamistů Boko Haram
Zdroj: ČTK/AP

Hnutí Boko Haram tvoří převážně etničtí Kanuriové ze severovýchodu Nigérie. Ti žijí také v sousedních zemích, tedy Nigeru, Čadu a Kamerunu, které Boko Haram ohrožuje. Sousední Niger znepokojuje i příval uprchlíků. Z Nigérie jich dorazilo asi 125 tisíc. „Situace je kritická i znepokojující. Každý druhý uprchlík nemá žádné potraviny, každé třetí dítě je podvyživené,“ konstatoval pracovník Světového potravinového programu Antonio Avella. 

Také Kamerun hostí uprchlíky od sousedů. Ti si stěžují, že se nigerijská vláda o jejich bezpečnost nezajímá. „Zabili mého otce, mého bratra… Proto se bojím vrátit do Nigérie, řádí tam Boko Haram,“ prohlásila uprchlice z Nigérie Áiša. „Nigerijská armáda prodala svůj lid. Spolupracují s Boko Haram,“ myslí si další uprchlík Moses. 

  • Radikální organizace Boko Haram ovládla oblasti na severovýchodě Nigérie. Chce tam založit stát, který bude fungovat podle islámského práva. Loni v bojích vyprovokovaných touto organizací přišlo o život zhruba 10 tisíc lidí.