Konflikty se dotknou i nás, varuje Gauck Evropany

Berlín - Svět se v posledním roce stal nebezpečnějším a krizové situace na Ukrajině a v Sýrii znamenají ohrožení i pro obyvatele Evropské unie. Dnes to v Berlíně prohlásil německý prezident Joachim Gauck. Podle něj je třeba, aby se Německo i další západní země zapojily do řešení konfliktů. Není přitom nutné omezovat se na vojenské operace. Naopak je třeba hledat i jiné formy řešení.

„Mezinárodní pořádek je ohrožen silněji, než jsme si před nějakými 20 lety dokázali představit. Trvající konflikty na Ukrajině a v Sýrii jasně ukazují, jak těžké je dnes pro mezinárodní společenství účinně se vypořádat s krizemi při zachování současných mezinárodních norem a institucí,“ řekl Gauck. „Svět se stal nebezpečnějším i kvůli tomu, že roste geopolitická konkurence mezi velmocemi, jak těmi starými, tak těmi novými,“ doplnil.

Německý prezident zdůraznil, že Evropané musejí počítat s tím, že se světové události dotknou i jejich každodenního života. „Krize na periferii Evropy i v celém světě se k nám přibližují,“ řekl. Připomněl incident z loňského léta, kdy bylo sestřeleno civilní letadlo nad územím východní Ukrajiny, které ovládají proruští separatisté, i lednové teroristické útoky v Paříži, jejichž pachatelé se hlásili k islamistickým organizacím působícím na Blízkém východě.

I proto se podle Gaucka musí Západ angažovat při řešení krizí všude ve světě. „Zodpovědnost nese i ten, kdo stojí stranou,“ zdůraznil německý prezident. Podle něj ale není nutné v každém případě usilovat o vojenskou akci, mezi nicneděláním a nasazením ozbrojenců je řada možností, jak přispět k řešení situace. Kromě diplomacie prezident zmínil i finanční nebo humanitární pomoc.

Joachim Gauck: „Pro každou situaci je nutné hledat vhodné nástroje. Případně vytvořit úplně nové a získat nové spojence.“

„Řešení konfliktů vyžaduje trpělivost,“ upozornil také Gauck. Podle něj musí být cílem Evropy zajistit, že v krizových státech vzniknou silné a stabilní státní struktury, což je dlouhodobý úkol. Slabé státy jsou podle Gaucka v současném světě zdrojem nestability.