Za záměnu novorozenců přiznal francouzský soud dva miliony eur

Grasse (Francie) - Dvě francouzské rodiny, jejichž biologické děti před 21 lety neúmyslně zaměnil personál porodnice v Cannes, obdrží jako náhradu škody celkově 1,88 milionu eur (52 milionů korun). Částku jim postupně vyplatí nemocnice a zdravotní pojišťovna, rozhodl soud v jihofrancouzském Grasse. Poškozené rodiny požadovaly za psychickou újmu odškodné 12 milionů eur (333 milionů Kč).

K neúmyslné záměně děvčátek došlo v roce 1994, kdy byla obě v inkubátoru a zdravotní sestra je omylem prohodila. Matka jedné z dívek už při odchodu z porodnice upozorňovala na to, že její dcera má nápadně více vlasů než předtím, nemocnice to ovšem sváděla právě na pobyt v inkubátoru. Totéž - i když obráceně - pak tvrdila i druhé matce.

Na omyl se přišlo poté, co otec jedné z dívek už měl dost posměšků, že se mu dcera nijak nepodobá - hlavně kvůli tmavší pleti. Od rodiny odešel a v době dívčiných zhruba osmi let přestal platit alimenty. Matka v roce 2004 požádala o testy DNA, které potvrdily, že dítě není potomkem ani jednoho z rodičů. Obě rodiny, které nedobrovolně a neúmyslně vychovávaly cizí dítě, se krátce poté sešly a rozhodly, že po deseti letech si již děti nebudou vzájemně vracet a že se nebudou vídat.

„Je to dost zneklidňující, velmi divné. Člověk stane před ženou, která je jeho biologickou matkou a přitom je zcela neznámou osobou,“ řekla loni v prosinci při odchodu od soudu jedna z vyměněných dívek, nyní dvacetiletá Manon Serranová. „Co se stalo nám, se může stát i jiným. Skutečně doufáme v uznání našeho požadavku, abychom se zbavili pocitu viny, že jsme nedokázali ochránit své dítě,“ řekla její matka Sophie Serranová, která si prý jako devatenáctiletá netroufala pochybovat o personálu nemocnice. Její advokát už loni požadoval, aby soud vynesl tvrdý rozsudek, který by byl příkladem a vyvolal strach pojišťoven a porodnic z podobných - podle něj nelidských - omylů.

Obdobný případ v Česku z roku 2006 skončil o pět let později soudním verdiktem, který Nemocnici Třebíč uložil vyplatit rodinám dvou zaměněných děvčátek celkem 3,2 milionu korun odškodného. Soud dospěl k závěru, že nemocnice chybovala, a než se skutečnost zjistila, rodiny k de facto cizím dětem přilnuly a následnou výměnou utrpěly citovou újmu. Nemocnice chybu přiznala a lidé, kteří výměnu dětí zavinili, přišli o místa.