Merkelová se v Kanadě vyslovila pro diplomatické řešení na Ukrajině

Ottawa - Konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou nelze vyřešit vojenskými prostředky, zopakovala německá kancléřka Angela Merkelová na společné tiskové konferenci s kanadským premiérem Stephenem Harperem. Setkala se s ním jen několik hodin po jednání s americkým prezidentem Barackem Obamou ve Washingtonu.

Cesta Merkelové do Washingtonu a Ottawy následovala po jednáních, která vedla minulý týden společně s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem v Kyjevě a ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Moskvě. Všichni čtyři představitelé by se měli setkat ve středu v Minsku. „Uvidíme za pár dnů, zda dosáhneme pokroku,“ poznamenala kancléřka. Pokud k pokroku nedojde, západní spojenci by měli koordinovat další kroky, nicméně zopakovala, že není nakloněna dodávkám zbraní, o nichž uvažují Spojené státy. „Teď bychom měli soustředit veškeré úsilí, abychom našli diplomatické východisko,“ zdůraznila s tím, že je vděčna americkému prezidentovi a kanadskému premiérovi za podporu.

Kanadský premiér Stephen Harper:

„Všichni doufáme, že tato situace bude vyřešena diplomatickými prostředky. Samozřejmě uznávám snahy kancléřky Merkelové, prezidenta Hollanda a dalších, kteří se o to snaží. Bohužel ale ruský prezident Putin dosud diplomatickou cestu odmítal. Volí nešťastnou cestu vojenského násilí.“

Harper prohlásil, že by rád viděl u ruského prezidenta Vladimira Putina stejnou oddanost diplomatickému řešení krize. Dodal, že obdivuje úsilí Německa a Francie dosáhnout mírového řešení, avšak Putin zřejmě odmítá diplomatické prostředky a sází na vojenské násilí.

Kanada je domovem více než milionu lidí s ukrajinskými kořeny, poznamenala agentura AP. Agentura TASS připomněla, že Kanada již dodává Ukrajině nesmrtící výzbroj.

Merkelová: Ukrajinskou krizi nelze řešit vojensky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod