Obama o dodávce zbraní Kyjevu zatím nerozhodl, trvá na diplomacii

Washington – Spojené státy americké podporují diplomatické řešení konfliktu na východní Ukrajině, ujistil prezident Barack Obama po dnešním jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Americký prezident oznámil, že hodlá hledat všechna opatření, která by krizi na Ukrajině mohla ukončit. Dodávky obranných zbraní Kyjevu sice připustil, zatím ale podle něj nejsou ve hře.

Podle Obamy byla možnost vojenského řešení ukrajinské krize vždy velice malá: „Je až na posledním místě. A není příliš optimistická,“ poznamenal americký prezident s poukazem na velikost a možnosti ruské armády. Obama ujistil, že v případě úvah o poslání obranných zbraní Kyjevu bude nejdřív své záměry konzultovat se spojenci.

Jak by na dodávky zbraní reagovala Moskva, ptá se Obama

Obama se obává, že zbraně dodané na Ukrajinu by se mohly dostat do „špatných rukou“. Jejich nasazení by podle něj mohlo vyvolat „nadměrně agresivní akce, jimž Ukrajinci nebudou schopni čelit“. „Jakou reakci to vyvolá, nejen ze strany separatistů, ale i Ruska? To všechno jsou otázky, které musíme brát v úvahu,“ upozornil americký prezident. „Měřítkem bude úvaha, zda je pravděpodobné, že to (dodávky zbraní) spíš bude účinné než nikoli. Tím se naše rozhodování bude řídit,“ dodal.

Obama po jednání s Merkelovou: „Jsme absolutně zajedno v názoru, že v 21. století nemůžeme nečinně stát a dopustit, aby se v Evropě překreslovaly hranice pod hlavněmi pušek.“

„Pracujeme dál na diplomatickém řešení, ale zároveň varujeme, že pokud Rusko bude pokračovat ve svém nynějším kurzu, který ničí ruské hospodářství, poškozuje ruský lid a má zároveň strašlivý dopad na Ukrajinu, izolace Ruska se jen prohloubí, a to politicky i ekonomicky,“ uvedl americký prezident.

Angela Merkelová po jednání v Bílém domě
Zdroj: ČTK/AP/Evan Vucci

Merkelová řekla, že navzdory neúspěchům ve vyjednávání dál trvá na diplomatickém řešení a odmítá vojenské vyústění ukrajinské krize. „Spojenectví mezi Spojenými státy a Evropou zůstane pevné, i když spolu obě strany vždy nesouhlasí,“ prohlásila kancléřka. Nebude-li diplomacie ve vztahu s Ruskem fungovat, „budou muset Evropa a USA prozkoumat další možnosti,“ upozornila.

Merkelová se důrazně postavila za zachování územní celistvosti Ukrajiny, což označila za klíčový problém jak ve vztahu k anektovanému Krymu, tak i k separatistickému povstání v Donbasu. „Pokud se zásady územní celistvosti vzdáme, neudržíme v Evropě mírový pořádek,“ varovala.

Merkelová přijela do Washingtonu po intenzivním vyjednávání, které spolu s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem v minulých dnech vedla v Kyjevě a v Moskvě. Předběžná ujednání, o nichž veřejnost nebyla zatím podrobněji informována, chtějí nejvyšší představitelé Německa, Francie, Ukrajiny a Ruska dokončit na středečním summitu v Minsku.

Americký Kongres připravuje zákon o zbraních pro Ukrajinu

Republikánští a demokratičtí poslanci v branném výboru americké Sněmovny reprezentantů připravují zákon, který by vládu zavázal k dodávkám obranných zbraní Ukrajině. Obě komory Kongresu koncem loňského roku schválily zákon, který vládu zmocňuje k dodávkám zbraní pro ukrajinskou armádu. Prezident zákon podepsal, ale jeho ustanovení ponechávají na něm, zda a kdy se k zásobování Ukrajiny zbraněmi odhodlá. Mnoho zejména republikánských poslanců nyní na Bílý dům naléhá, aby vyzbrojování ukrajinské armády už začalo.