Ve střední Evropě hustě sněží, zima zasáhla i jih Itálie

Řím/Bratislava/Vídeň – Nezvykle chladné zimní počasí překvapilo dnes Itálii, včetně nejjižnějších regionů Kalábrie a Sicílie. Ve střední a jižní části země zůstaly uzavřené desítky škol, problémy působí i silný vítr, kvůli němuž se zastavila řada trajektových linek. Nefunguje například lodní spojení mezi pevninou a ostrovem Capri. Husté sněžení trápí i Rakousko, Slováci mají kvůli počasí problémy zejména v horských a podhorských oblastech.

Slovenští meteorologové na dnešek vydali výstrahu před silným větrem a námrazou a varovali také před vytvářením závějí a sněhových jazyků. Řidiči mají problémy zejména na silnicích v okresech Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín a Poprad, kvůli vrstvě zledovatělého sněhu je obtížně sjízdná i silnice mezi Sencem a Seredí. V okrese Čadca je podle správy komunikací kvůli hustému sněžení místy vidět jen na sto metrů a platí to rovněž pro některé úseky dálnice D1.

Přívaly sněhu působily potíže i v Dolních Rakousích a okolí Vídně. Velká zpoždění nabraly některé lety na letišti Schwechat, podle meteorologů by ale kalamita neměla trvat dlouho, protože v úterý se začne výrazně oteplovat.

Husté sněžení ve střední Evropě a Itálii (zdroj: ČT24)

Na další sníh se připravuje i severovýchod USA

Severovýchod USA čeká další bouři a nový příděl sněhu, jehož by mohlo do úterního rána místního času napadnout až 60 centimetrů. Guvernér amerického státu Massachusetts Charlie Baker nechal kvůli blížící se další sněhové bouři uzavřít úřady a vyzval podnikatele, aby umožnili zaměstnancům den volna. Při lednové sněhové bouři zakázal Baker lidem vyjíždět auty, tentokrát se omezil jen na výzvu, aby se občané vyhýbali silnicím a umožnili těžké technice odklízet sníh.

Pomalu se přibližující systém přináší do Massachusetts bouři, která je třetí za uplynulých čtrnáct dní. Na některých místech by mohla sněhová vrstva dosáhnout dvou metrů. Sněžit má navíc i koncem týdne.

Bostonský starosta Martin Walsh řekl, že město už za odklízení sněhu dalo celý svůj roční rozpočet 18 milionů dolarů. Město prý hodlá přísně trvat na tom, aby majitelé domů i podniků odklízeli sníh. Těm, kdo to neudělají, hrozí pokuta 50 dolarů, vydáno bylo už 1 500 pokutových bloků.

Vydáno pod