O Ukrajinu se bojuje na frontě válečné i diplomatické

Kyjev/Brusel - Ukrajinská armáda je přesvědčena, že o víkendu proniklo na východ země 1 500 ruských vojáků se stovkami kusů vojenské techniky včetně raketometů Grad. Tvrdí to armádní mluvčí Andrij Lysenko, Moskva ale nadále ujišťuje, že vojáky do bojů mezi ukrajinskými vládními silami a proruskými separatisty neposílá. O válce na Ukrajině dnes v Bruselu jednali i ministři zahraničí EU, v Berlíně diplomaté připravovali středeční schůzku v Minsku. Ukrajina je i námětem schůzky německé kancléřky s americkým prezidentem.

Za posledních 24 hodin zahynulo v důsledku bojů mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty na východě Ukrajiny dalších 16 lidí; podle místních úřadů mezi nimi je sedm civilistů a devět ukrajinských vojáků, dalších 26 vojáků bylo zraněno. Povstalci kromě toho oznámili, že při ostřelování separatisty ovládaného města Doněcku ukrajinskou armádou byla zasažena zdejší chemická továrna, která následně začala hořet. Požár ale prý již byl uhašen a další nebezpečí nehrozí. Podle některých zdrojů byla v továrně uskladněna munice, podle jiných se tu vyráběly trhaviny, dělostřelecké granáty a letecké bomby.

Na východě Ukrajiny nyní zuří nejtvrdší boje od loňského září, kdy bylo uzavřeno příměří, které ale obě strany nedodržují. Celkem v konfliktu zahynulo již 5 300 lidí a více než milion musel opustit své domovy.

Podle ukrajinské armády jsou nejintenzivnější boje nadále hlášeny od strategického města Debalceve, významné železniční a silniční křižovatky nacházející se severovýchodně od Doněcku. Armádní mluvčí Vladyslav Selezňov prohlásil, že separatisté zaútočili za uplynulý den na vládní síly ve stovce různých případů.

Jednání ministrů zahraničí EU
Zdroj: ČT24

Ministři EU o rozšíření sankčního seznamu a iniciativě Merkelové a Hollanda

Ministři zahraničí EU na svém dnešním bruselském jednání vyjádřili podporu nejnovějším snahám německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Francoise Hollanda o diplomatické řešení ukrajinské krize. Výsledkem jejich iniciativy je svolání nové schůzky v běloruském Minsku na tuto středu, kde se o řešení mají bavit s prezidenty Ukrajiny a Ruska Petrem Porošenkem a Vladimirem Putinem.

Ministři dnes potvrdili rozšíření sankčního seznamu kvůli ukrajinské krizi, se zveřejněním rozhodnutí a tím i jeho vstupem v platnost ale Unie počká do 16. února. To jí dává čas na reakci po případném úspěchu diplomatického vyjednávání Merkelové a Hollanda. Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová novinářům řekla, že cílem odkladu je vytvořit „co největší prostor“ pro diplomatická jednání. „Je naší povinností dát tomuto pokusu šanci,“ uvedla o německo-francouzské iniciativě.

Na unijním sankčním seznamu je v současné chvíli 132 osob a 29 společností. Unie také na Rusko uvalila hospodářské sankce, které zemi ztěžují například přístup na finanční trhy. O přitvrzení či uvolnění těchto sankcí, které mají podle EU za cíl především změnit ruský postoj k řešení ukrajinské krize, může rozhodnout jen unijní summit.

Podobu rozšíření seznamu osob a právnických osob se zmrazeným majetkem a zakázaným vstupem o 19 osob z Ruska i východu Ukrajiny a devět firem dohodli unijní velvyslanci už koncem minulého týdne. Mezi osobami, jichž se mají sankce nově týkat, figuruje pět Rusů. Nejedná se zřejmě o žádné vysoké činitele, mezi devítkou organizací má být ruská jedna.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se dnešní ministerské schůzky ze zdravotních důvodů nezúčastnil, zastupoval jej velvyslanec při EU Martin Povejšil.

Německý ministr Frank-Walter Steinmeier poznamenal, že německá diplomacie se snaží o úspěch minských rozhovorů. Pokud zkrachují, je podle něj jasné, že konflikt bude eskalovat a že v Evropě zesílí diskuse o možných dodávkách zbraní Kyjevu.

Jednání diplomatů o Ukrajině je neveřejné, v úterý pokračuje v Minsku

O možnostech mírového urovnání ukrajinské krize dnes v Berlíně jednali vysocí diplomaté z Ukrajiny, Ruska, Francie a Německa. Schůzka je součástí přípravy středečního summitu těchto čtyř zemí v Minsku. Z diplomatických konzultací nebudou vydány žádné informace, protože by to prý mohlo ohrozit vyhlídky na středeční schůzku v Minsku. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius dnes v Bruselu oznámil, že v úterý budou konzultace pokračovat s tím, že diplomaté se přesunou do Minsku. Den po minské schůzce se pak v Bruselu sejdou lídři EU na summitu.

Ukrajinskou krizi způsobil Západ, zopakoval Putin

Ruský prezident Vladimir Putin v rozhovoru pro egyptská média před svou dnešní návštěvou této severoafrické země znovu kritizoval Západ, že nedostál svému slibu nerozšiřovat hranice Severoatlantické aliance. Ukrajinskou krizi způsobily západní státy, upozornil šéf Kremlu v interview.

Ukrajinští vojáci u Debalceve
Zdroj: Evgeniy Maloletka/ČTK/AP

Merkelová bude v USA jednat s Obamou o Ukrajině

Angela Merkelová dnes ve Washingtonu jedná o Ukrajině s americkým prezidentem Barackem Obamou. Už před odletem zdůraznila, že odmítá dodávky zbraní na Ukrajinu, které v USA prosazují zejména republikáni. Večer Merkelová odletí do Ottawy, kde se setká s kanadským premiérem Stephenem Harperem.