Konečná bilance: potyčky v Káhiře nepřežilo 19 lidí

Káhira - Při nedělních střetech mezi egyptskou policií a fanoušky u stadionu v Káhiře zahynulo 19 výtržníků a bylo zraněno 22 policistů a 18 fanoušků. V konečné bilanci to dnes uvedlo egyptské ministerstvo vnitra. Mrtví se stali obětí tlačenice, která incident provázela. V neděli úřady hovořily o 22 mrtvých.

Egypt oznámil konečnou bilanci nedělních potyček (zdroj: ČT24)

„Těch 19 úmrtí způsobila strkanice, žádný z mrtvých nemá poranění střelnou zbraní. Na tělech obětí bylo zjištěno hodně modřin, některé mají zlomený vaz,“ řekl představitel bezpečnostních služeb v hlavním městě v reakci na zprávy, že policisté při zákroku i stříleli a mohli někoho zasáhnout. Tamní vláda vzhledem k incidentu pozastavila do odvolání zápasy místní fotbalové ligy. 

Od července 2013, kdy armáda svrhla islamistického prezidenta Muhammada Mursího, policisté a vojáci tvrdě potlačují veškeré demonstrace. Zabili již podle agentury AFP více než 1 400 lidí, především střelbou z ručních zbraní. 

Fanoušci týmu Zamalek
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Nedělní tlačenice a střety s policií nastaly podle očitých svědků poté, co pořadatelé otevřeli pro vstup na stadion pouze jednu bránu opatřenou ostnatým drátem. 

Fotbalové zápasy v Egyptě, ať už mezi místními kluby, nebo mezinárodní, se kvůli bezpečnosti odehrávají jen před omezeným počtem diváků. Toto opatření bylo přijato potom, co před třemi lety zahynulo při fotbalovém utkání v Port Saídu přes 70 lidí. Stovky dalších lidí byly tehdy zraněny.