V Chile se našel vrak, který před 54 lety spadl i s fotbalovým týmem

Santiago de Chile – Chilští horolezci oznámili, že našli vrak letadla, které se před 54 lety zřítilo v Andách. Na jeho palubě zahynulo 24 lidí včetně osmi hráčů profesionálního fotbalového týmu.

Skupina horolezců uvedla, že na trosky letadla narazila ve výšce asi 3 200 metrů, zhruba 360 kilometrů jižně od hlavního města Santiaga de Chile. Přesné místo nálezu zatím horolezci tají, aby zabránili rabování. 

Leonardo Albornoz, člen expedice:

„Když jsme objevili trosky, vzalo nám to dech. Měl jsem smíšené pocity - cítil jsem energii toho místa a představoval si bolest obětí. Zatím jsme našli pohon letadla, ale jsem si jistý, že je tady toho ještě spoustu co objevovat.“

Zmizení letounu Douglas DC-3 se členy prvoligového chilského týmu Green Cross patřilo mezi velké nevyjasněné záhady chilské historie a šokovalo sportovní svět. Tým hrál zápas ve městě Osorno a vracel se do Santiaga. Hráči a jejich doprovod se rozdělili do dvou letů; jedno letadlo dorazilo do Santiaga - to druhé však zmizelo beze stopy nad pustou částí And. 

Záchranáři po jeho troskách pátrali dlouhé týdny, ale marně. Posléze se konaly symbolické pohřby pohřešovaných, které přitáhly značné davy truchlících.