Voda jen dva dny v týdnu? Brazílii trápí extrémní sucha

Sao Paolo – Pět dnů v týdnu bez vody – to je černý scénář, který hrozí největšímu městu nejen Brazílie, ale i celé Jižní Ameriky. Na dvanáctimilionové Sao Paolo tvrdě doléhá sucho. Město navíc neumí s vodou dobře hospodařit.

Téma Horizontu: Brazílii sužuje nejhorší sucho za 80 let (zdroj: ČT24)

V rezervoáru, ze kterého bere vodu polovina Sao Paula, zbývá posledních pět procent. Nejhorší sucho za posledních 80 let hlásí hned tři brazilské státy. „Zatím není situace taková, abychom zavedli přídělový systém. Úřady kontrolují zásoby každý den. Mezitím jsme omezili tlak ve vodovodech,“ prohlásil guvernér státu Sao Paulo Geraldo Alckmin.

Právě tyto úřady ale varují, že pokud se systém přehrad rychle nenaplní, vody se na všechny nedostane. „Pokud v okolí systému Cantareira dál nebude pršet, řešení bude velmi tvrdé, dojde k přísným opatřením,“ konstatoval Paulo Massato Yoshimoto, ředitel vodního hospodářství.

Cantareira zásobuje vodou polovinu města Sao Paulo. Když nezačne pršet, voda z kohoutků poteče jen dva dny v týdnu. „Už teď na mytí používáme jen litr vody denně. A i tu schováváme k dalšímu použití. Stejně jako všichni sousedi,“ podotkl jeden z obyvatel Sao Paula.

Za extrémní sucho mohou farmáři i kácení pralesů

Sucho postihlo i zemědělství a průmysl. Elektřinu ze dvou třetin pokrývají hydroelektrárny. Jejich rezervoáry ale vysychají a dochází k výpadkům proudu. Jenže právě farmáři a kácení pralesů mají na suchu velký podíl. „Třicet až padesát procent tekoucí vody se v Brazílii vyplýtvalo. Musíme posílit kontrolu nad hospodařením a využívat vodní zdroje mnohem efektivněji,“ zdůraznil hydrolog Eduardo Blotta.

Když došla povrchová voda, lidé začali rychle čistit zanesené studny. V nejhůře postižených oblastech i použitou vodu recyklují. „Dřív jsme použitou vodu jednoduše vypouštěli. Teď tu máme 128 nádrží, kde ji z toalet a sprch zachytáváme. Po filtraci ji z 96 procent můžeme použít k zavlažování,“ poznamenal zemědělský technik Edson Guimaraes da Rocha.

Tancovat se bude méně než loni

Sucho dohnalo některá města k dosud nevídaným opatřením. Kvůli úsporám ruší třeba letošní karnevalové oslavy. A tam, kde se tančit bude, panují přísná úsporná opatření.