Princ Charles varoval před radikalizací mládeže

Radikalizace britské mládeže je velké nebezpečí. Během návštěvy Blízkého východu to řekl BBC britský princ Charles. Obavy vyjádřil i nad osudem křesťanů v arabských zemích, kteří jsou podle něj pronásledováni islámskými extremisty. Představitelé všech náboženství by měli lépe spolupracovat a komunikovat.

Princ Charles považuje radikalizaci mládeže za jednu z věcí, které ho znepokojují nejvíc. „A to zejména v zemi, jako je ta naše (Británie), kde si ceníme našich hodnot,“ konstatoval Charles v rozhovoru pro Radio 2. „Člověk si myslí, že lidé, kteří sem přicházejí, narodí se tu a chodí tu do školy, budou tyto hodnoty sdílet,“ podotkl Charles.

Zhoubný internet 

Děsivé podle něj je, že se lidé radikalizují buď prostřednictvím nejrůznějších kontaktů, nebo internetu. „Na internetu je obrovské množství šílených věcí,“ konstatoval britský následník trůnu. Podle něj mladí lidé často hledají dobrodružství. 

IS zveřejnil video se zavražděním novináře Foleyho
Zdroj: ČT24/YouTube

Charles také připomněl, jak v boji proti radikalizaci pomáhá společnost The Prince's Trust. „Celé ty roky jsem se snažil najít pro dospívající a mladé alternativy, konstruktivnější cesty, které by je nadchly, kam by mohli nasměrovat svou energii, potřebu riskovat, zažít dobrodružství a vybít si agresi,“ uvedl princ.

V rozhovoru se zaměřil rovněž na křesťany na Blízkém východě. „Křesťanství bylo založeno na Blízkém východě, často na to zapomínáme. Přál bych si, abych mohl udělat víc,“ prohlásil Charles s tím, že ho zaráží, že v této době může zabít vyznavač jedné víry vyznavače druhé.

Charles se chce stát obráncem víry 

Až se stane králem, chtěl by Charles složit přísahu a stát se obráncem křesťanské víry. Bránil by prý ale každé náboženství, které se v multikulturní Británii objevuje. Zasazovat se chce o to, aby různé komunity žily vedle sebe v míru. Cesta podle něj tkví v budování mostů a spravedlivém a laskavém chování ke svým bližním.

  • Princ Charles odstartoval svou cestu na Blízký východ v sobotu návštěvou Jordánska. Zamíří i do zemí Perského zálivu.
Vydáno pod