Zeman udělí Řád bílého lva jordánskému králi Abdalláhovi II.

Praha/Ammán− Prezident Miloš Zeman udělí jordánskému králi Abdalláhovi II. nejvyšší české vyznamenání. Řád bílého lva mu předá v rámci mise na Blízký východ, kam odlétá v pondělí odpoledne. „Vyznamenání je nejvyšším výrazem úcty a poděkování za přínos v boji s tzv. Islámským státem (IS),“ uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Zeman chce zároveň vyzvat, aby za Jordánskem stály v boji proti IS další arabské země. Řekl to dnes v pořadu S prezidentem v Lánech deníku Blesk. Zeman v něm také odmítl, že by si arabské země měly s terorismem poradit samy. Podle prezidenta by to bylo podobné, jako kdyby někdo Němcům radil, že si mají sami poradit s Adolfem Hitlerem.

Miloš Zeman udělí jordánskému králi Řád bílého lva (zdroj: ČT24)

Prezident přiletí do jordánské metropole Ammánu v pondělí večer. Oficiální program začne v úterý, kdy se zúčastní česko-jordánského podnikatelského semináře. Zároveň bude hovořit se zástupci české lékařské mise, kteří v zemi pomáhají syrským uprchlíkům. S Abdalláhem II. se Zeman setká až ve středu, kdy bude jednat i s jordánským premiérem Abdalláhem Ansúrem a dalšími předními představiteli království. Na závěr návštěvy se pak pokloní památce jordánských králů u mauzolea.

Hlavní téma: Nebezpečí radikálů z Islámského státu

V Jordánsku a další dny i ve Spojených arabských emirátech (SAE) chce Zeman řešit zejména riziko, které přináší blízkovýchodnímu regionu radikální hnutí Islámský stát (IS). Setká se kvůli tomu s předními politiky a ve SAE navštíví protiteroristické centrum. Obě arabské země jsou totiž členy aliance, která s IS bojuje v Sýrii a Iráku. Jordánsko navíc zintenzivnilo bombardování pozic IS poté, co islámští radikálové z tohoto hnutí upálili sestřeleného jordánského pilota. Český prezident nedávno v souvislosti s těmito extremisti varoval před nebezpečím superholokaustu a vyzval k jednotnému zásahu.

Podle mluvčího Hradu chce Zeman jordánskému králi osobně poděkovat za jeho aktivní přístup proti teroristům. Zároveň s ním chce jednat o tom, jak by Česko mohlo pomoci syrským uprchlíkům, kterých je v Jordánsku velké množství.

Ekonomické zájmy ČR na Blízkém východě

Druhým klíčovým tématem prezidentovy mise je ekonomická spolupráce s oběma zeměmi. Zemana proto kromě jeho ženy Ivany doprovodí i podnikatelská delegace. Podle Milana Mostýna, mluvčího Svazu průmyslu a obchodu, bude mít 43 členů. Účastní se jí zástupci zbrojního průmyslu, České exportní banky, ÚJV Řež nebo třeba Královopolského Ria. V rámci mise podepíší několik smluv. „V tuto chvíli víme o třech za zhruba osm milionů dolarů v Spojených arabských emirátech,“ poznamenal Mostýn, o čem bude Zeman jednat při následující návštěvě. Do SAE odletí delegace ve středu.

Zemana překvapivě doprovodí manželka

Zahraniční cestu se Zemanem tentokrát absolvuje i jeho manželka Ivana. Při jeho říjnových a listopadových návštěvách − v Číně, Tádžikistánu a Kazachstánu − prezidenta nedoprovázela. Naposledy se první dáma účastnila zářijové návštěvy Paříže.

Stejně jako v Jordánsku i v SAE se Zeman účastní podnikatelského semináře. Zejména Spojené arabské emiráty jsou podle jeho mluvčího finanční branou pro tři čtvrtiny ekonomických vztahů v regionu. Jordánsko pak prý prezident chápe jako důležitý stabilizační faktor oblasti, doplnil Ovčáček.

Spolupráce Česka a Jordánska

Obě země spolupracují například v armádní oblasti. V roce 2010 pomáhali čeští vojáci odminovat rozsáhlé území v údolí řeky Jordán. V Jordánsku byli i oba předchozí čeští prezidenti. Václav Havel navštívil království dvakrát (1997, 1999). Václav Klaus tam zavítal v roce 2005. Jordánský král Abdalláh II. byl v ČR v letech 2004 a 2009.

Podle ministerstva průmyslu a obchodu vyvezly české firmy v loňském roce do SAE zboží v hodnotě zhruba 16,5 miliardy korun. Je to o tři miliardy více, než činila bilance za rok 2013. Do Česka se naopak z emirátů dovezlo zboží za 1,6 miliardy, což představuje přírůstek 640 milionů korun.

Kladnou obchodní bilanci má Česko i s Jordánskem, kam bylo loni vyvezeno zboží za 685 milionů korun, opačným směrem putovalo zboží v hodnotě 14 milionů.

Spolupráce Česka a SAE

Spojené arabské emiráty zrušily loni vízovou povinnost pro občany ČR a oznámily, že v Praze otevřou velvyslanectví. V obchodních stycích s nimi má ČR dlouhodobě aktivní bilanci. Větším investorem v SAE je česká firma Euwin FZC, která v emirátu Šardžá vybudovala vlastní podnik na výrobu plastových oken a dveří. V emirátech dosud nebyl žádný český prezident. Václav Havel tam měl zavítat v únoru 2001, kvůli nemoci tam ale neodletěl.