Íránský ministr zahraničí: Dohoda o jádru bez zrušení sankcí nebude

Mnichov - Svět musí zrušit sankce proti Íránu, pokud chce dosáhnout dohody o jeho jaderném programu. Na bezpečnostní konferenci v Mnichově to prohlásil íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. Sankce jsou podle něj zbytečné a nefungují.

„Když byly sankce na Írán uvaleny, měli jsme 200 odstředivek. A pokud bylo účelem sankcí přimět Írán, aby nerozvíjel svá jaderná zařízení, pak naprosto selhaly. Protože nyní máme odstředivek 20 tisíc,“ řekl Zaríf ke kontroverzní technologii obohacování uranu.

Podle něj navíc protiíránské sankce hospodářsky dopadly i na Evropskou unii a na Spojené státy, takže jejich zachování nemá smysl. „Sankce považujeme za nespravedlivé,“ prohlásil Zaríf. Podle něj se Írán v posledních deseti letech podrobil více inspekcím Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) než jakákoli jiná země. Žádná z těchto inspekcí ale
nepotvrdila podezření Západu, že Teherán vyrábí jaderné zbraně.

Zrušení sankcí označil Zaríf za nutnou podmínku pro to, aby se podařilo dosáhnout dohody mezi Teheránem a Západem o jaderném programu. „Současná příležitost se nemusí opakovat,“ varoval. „Nyní je to za 35 let poprvé, co mluvíme se Spojenými státy,“ připomněl.

Íránská jaderná elektrárna
Zdroj: ČTK/AP/Ebrahim Norouzi

Zaríf podotkl, že o íránském jaderném programu hovořil s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym. Ještě dnes se v Mnichově sejde nad stejným tématem také se zástupci Německa, Británie a Ruska. Příští týden by měl jednat také s francouzským ministrem zahraničí Laurentem Fabiusem. „Naším cílem je zajistit Íránu možnost uplatňovat právo na mírové využívání jaderné energie. Chceme znovu ujistit mezinárodní společenství, že náš program je naprosto mírový,“ uvedl íránský ministr. 

Chameneí: Dohoda musí být v souladu se zájmy Íránu
  
Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí mezitím oznámil, že podpoří jen takovou dohodu o íránském jaderném programu, která nebude v rozporu se zájmy Íránu. "Naši vyjednávači se pokoušejí odebrat nepříteli zbraň, jež má podobu sankcí. Pokud se to podaří, tím lépe. Pokud ne, všichni by měli vědět, že máme k dispozici mnoho jiných prostředků,
jak tuto zbraň znehodnotit," řekl Chameneí. 

Prohlásil také, že s Američany souhlasí v tom, že je lepší neuzavřít dohodu žádnou než špatnou. Nesouhlasí ale s dvoufázovým termínem pro jednání, jak k tomu dospěli vyjednávači loni. Stanovili, že rámec konečné dohody bude dojednán v březnu a detaily pak do 1. července. „Ze zkušenosti víme, že velmoci používají taktiku zdržovat se detaily. Celá dohoda musí být dojednána v jediném termínu, a to v základních bodech i v detailech. Musí být srozumitelná a nemůže poskytovat prostor pro interpretaci,“ dodal Chameneí.

  • Rada OSN uvalila na Írán sankce kvůli obavám, že jeho jaderný program slouží k vývoji atomové zbraně. Teherán opakovaně ujišťuje, že jeho program na obohacování uranu slouží pouze pro energetické a zdravotnické účely.
Vydáno pod