Africké země vyšlou do boje s Boko Haram 9 tisíc mužů

Abuja - Nigérie kvůli násilnostem na severu země odložila na konec března prezidentské a parlamentní volby. Odklad má umožnit armádám Nigérie a okolních zemí zabezpečit sever - ohrožovaný radikály ze skupiny Boko Haram. Kvůli těmto teroristům už opustilo domovy 1,5 milionu lidí. Pět afrických zemí pošle do boje s islamisty téměř 9 tisíc mužů.

Vzniku islamistického státu na svých územích chce zabránit pět afrických zemí. Vytvoří proto mezinárodní oddíl. „Zástupci Beninu, Kamerunu, Nigeru, Nigérie a Čadu oznámili, že přispějí celkovým počtem 8 750 vojáků, policistů a civilistů,“ konstatoval zpravodaj expertní schůzky Isak Souare. 

Nejvíc mužů uvolní Nigérie a Čad - shodně 3 500. Potřeba budou ale zároveň zhruba 4 miliony dolarů na spuštění akce a zatím není jasné, kdo peníze dá. Země o tom teprve budou jednat, následně svůj plán předloží ke schválení Africké unii a předají ho Radě bezpečnosti OSN. 

  • Nigérie kvůli násilnostem na severu země odložila prezidentské a parlamentní volby. Ty se měly konat 14. února. Novým volebním termínem bude až 28. březen. 

Stovky lidí vyšly v kamerunské metropoli do ulic, aby vyjádřily svou podporu připravované vojenské skupině. Strachu z teroristů už mají dost. „Všichni lidé z hlavního města, všichni lidé z Kamerunu, říkáme ne Boko Haram! Jsme pro mír a národní jednotu. Říkáme třikrát ne Boko Haram,“ prohlásil organizátor protestů Roland Mbiam. 

Nigérie kvůli boji s islamisty odložila volby (zdroj: ČT24)

Islamisté z Boko Haram bojují od roku 2009 proti centrální nigerijské vládě. Nově operují na území tří zemí. Jejich cílem je vytvořit obdobu Islámského státu, který existuje v Iráku a Sýrii. Jen letos zabili při teroristických útocích na 3 000 lidí. Další 1,5 milionu musel podle OSN kvůli akcím Boko Haram opustit své domovy.