Papežská komise se zlobí na Františka kvůli výrokům o trestání dětí

Vatikán - Členové papežské komise pro ochranu nezletilých kritizovali papeže Františka pro jeho kontroverzní výrok naznačující, že tělesné tresty dětí jsou v pořádku. Komise rovněž oznámila, že pokročila v přípravě návrhu týkajícího se odpovědnosti biskupů, kteří kryjí kněze sexuálně zneužívající děti. Vatikán bude rovněž pořádat pro své činovníky a nové biskupy semináře o ochraně dětí.

Komise kritizovala papeže kvůli výrokům o trestání dětí (zdroj: ČT24)

Člen komise Peter Saunders prohlásil, že papež by měl poopravit svou poznámku ohledně fyzického trestání dětí. Tu učinil během středeční generální audience ve Vatikánu.

Na tělesné tresty v dnešní době podle Saunderse není místo: „Může to začít jako lehké plácnutí, ale při bití dítěte jde vlastně vždycky o to způsobit mu bolest. (Papež) nikdy nemusel vychovávat děti a příliš o tom neví. Myslím si, že je to je perfektní ilustrace, proč papež chce, aby mu komise, ve které je mix různých lidí, radila v těchto záležitostech,“ říká Saunders.
  
Papež ve středu prohlásil, že „dobrý otec umí čekat a odpouštět, ale i tvrdě trestat; není ani slabý, ani laxní, ani sentimentální.“ Zmínil se také o tom, jak slyšel jednoho otce svěřovat se, že někdy musí trochu uhodit své děti, ale nikdy ne do tváře, aby je neponižoval. „To je krásné, že má smysl pro důstojnost. Musí potrestat, ale dělá to správným způsobem,“ komentoval to František.

Papežova poznámka, které prošla v Itálii takřka bez povšimnutí, vzbudila ostrou kritiku v některých zemích, zejména v Německu a v Británii. 

Mary Collinsová, členka papežské komise pro ochranu nezletilých:

„Nemůže být expert na všechno a nemůže mít ve všem pravdu. Nesouhlasím s tím, co řekl, ale to neznamená, že neměl právo to říct.“

Komise včera oznámila pokrok v přípravě návrhu pravidel týkajících se odpovědnosti biskupů, kteří kryjí pedofilní kněží. Právě biskupy vyzval ke spolupráci s pracovní skupinou i samotný papež. Mimo jiné řekl, že pro ty, kdo zneužívají děti, není v církevní službě místo.