Vám je fuk, že na Ukrajině umírají lidé? ptá se McCain Merkelové

Washington – Velkou nevoli vyvolaly mezi německými politiky tvrdé výroky vlivného amerického senátora Johna McCaina na adresu německé kancléřky Angely Merkelové a její politiky na Ukrajině. „Když se člověk dívá na chování německé vlády, může si myslet, že nemá ani ponětí o tom - nebo je jí jedno - že se na Ukrajině zabíjejí lidé,“ prohlásil McCain v rozhovoru pro německou televizi ZDF.

Přístup německé kancléřky ke krizi na východní Ukrajině přirovnal k politice appeasementu z 30. let, která dopomohla nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi k územnímu a mocenskému rozmachu. McCain rovněž vyčítá Merkelové netečnost. „Chce se jen dívat na to, jak je poprvé od druhé světové války nějaká evropská země rozkouskována?“ řekl. Dodal, že ho chování Evropanů zklamalo, prý ale „nic jiného nečekal“. Nicméně se neobává, že by to nějak narušilo transatlantické vazby.

„Zeptal bych se kancléřky: Kolik lidí ještě bude muset na Ukrajině zemřít, než jim pomůžeme se bránit? Ona snad neví, odkud přicházejí vojáci a zbraně pro separatisty?“ ptá se McCain, který je považován mezi republikány za jestřába a už celé měsíce hlasitě volá po tom, aby USA začaly dodávat ukrajinské armádě zbraně.

Generální tajemník kancléřčiny Křesťanskodemokratické unie (CDU) Peter Tauber se proti senátorovým slovům ohradil na Twitteru a po McCainovi žádá omluvu. „Naštěstí máme spolkovou kancléřku, která váží slova i činy a nejedná jako kovboj!“ napsal Tauber. McCain by se měl omluvit i podle zahraničněpolitického experta koaličních sociálních demokratů (SPD) Nielse Annena.

McCain ale vzít svá slova zpět nehodlá. „Znám Ukrajince a vím, že jsou zabíjeni - Rusy a ruskými zbraněmi,“ řekl listu Bild. „A pokud se někdo skutečně zdráhá dát Ukrajincům možnost se bránit a pak po mně chce omluvu, tak se ptám: Řekněte mi, za co se mám omluvit? Neměli by se spíše omluvit rodinám pěti tisíc Ukrajinců, které Rusové zabili?“ dodal.

Merkelová dnes spolu s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem jedná v Moskvě s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem o tom, jak boje na východní Ukrajině zastavit. Podle výsledků z moskevské schůzky by se mohl americký prezident Barack Obama rozhodnout o případných zbrojních dodávkách pro Kyjev. McCain již ve čtvrtek oznámil, že připraví zákon, který vyzbrojení Ukrajiny bude vyžadovat, pokud se Obama k dodávkám pokročilých zbraňových systémů sám neodhodlá.