Papež narazil s výrokem, že dětem nějaká ta rána občas neuškodí

Vatikán – Zmínka papeže Františka, že není na škodu dětem tu a tam jednu střihnout, vyvolala ostrou kritiku zejména v Německu a Británii. František přitom vždy v rodinné výchově propagoval kombinaci jemnosti a tvrdosti. Odmítá autoritářské otce, ale i ty, kteří se ke svým dětem chovají jako kamarádi na stejné úrovni.

„Dobrý otec umí čekat a odpouštět, ale i tvrdě trestat. Není ani slabý, ani laxní, ani sentimentální,“ prohlásil papež během středeční generální audience ve Vatikánu věnované roli otce v rodině. Zmínil se také o tom, jak slyšel jednoho otce se svěřovat, že někdy musí trochu uhodit své děti, ale nikdy ne do tváře, aby je neponižoval. „To je skvělé! Má smysl pro důstojnost. Potrestat by měl, ale správně,“ komentoval to František.

Poznámka, které prošla v Itálii takřka bez povšimnutí, vzbudila ostrou kritiku v jiných zemích, zejména v Německu a v Británii. „Neexistuje žádná rána uštědřená dítěti, která by byla důstojná. V tom musí být jasno. Násilí páchané na dětech je naprosto nepřijatelné,“ reagovala německá ministryně pro rodinu Manuela Schwesigová v rozhovoru pro deník Die Welt.

Sdružení Německá pomoc dětem vyzvalo papeže, aby co nejdříve svá slova napravil. „Tento papež je mimořádně humánní, ale každý člověk se může mýlit. Svým tvrzením, že je v pořádku udeřit (dítě), pokud se to provede důstojně, je zcela na omylu,“ uvedla organizace.

Zakladatel britského sdružení k boji proti zneužívání dětí a čerstvý člen papežské komise vyšetřující zneužívání nezletilých Peter Saunders listu Daily Telegraph řekl, že Františkův výrok je „velmi nevhodný“. „Divím se, že ho pronesl, i když se občas dopouští faux pas,“ řekl Saunders, který je dnes v Římě na prvním plenárním zasedání výboru.

Papež František s filipínskými dětmi
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA

František se omluvil za svůj výrok o králících

František se v úterý prostřednictvím arcibiskupa Giovanniho Beccii omluvil za svůj výrok, který pronesl na palubě letadla, když se vracel z Filipín. Řekl tehdy, že být dobrým katolíkem neznamená množit se jako králíci, a vyzval k odpovědnému rodičovství. Reagoval tak na dotaz, co by řekl rodinám, které kvůli tomu, že církev zakazuje antikoncepci, mají více dětí, než si mohou dovolit. Papež se domnívá, že tři děti jsou tak akorát. Podle Beccia ale rozhodně nechtěl zpochybnit krásu a hodnotu velkých rodin.

Papež naposledy překvapil média v lednu, kdy v souvislosti s teroristickým útokem proti redakci francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo hovořil o hranicích svobody projevu. Tehdy řekl, že by byl s to někoho udeřit, kdyby ošklivě hovořil o jeho matce. Část pozorovatelů jeho výrok přisoudila jeho jihoamerickému temperamentu.