Ebola se nevzdává: Počet nakažených letos prvně vzrostl

Monrovia - Počet lidí nakažených ebolou v Libérii, Guineji a Sieře Leone letos vůbec poprvé vzrostl. Od začátku roku přitom počet případů stále klesal. Podle některých odborníků mohlo přispět k dalšímu šíření viru zejména zpoždění finanční pomoci postiženým zemím.

Z částky v přepočtu 70 miliard korun, kterou měly zeně přislíbenou, dorazilo do konce roku 2014 jen asi 40 procent.

„Virus nám jasně dává najevo, že nechce odejít tak, jak jsme očekávali. Může přežívat týdny a až udeří deště, i několik měsíců. Potom budeme ve velmi těžké situaci,“ upozorňuje náměstek ředitele Světové zdravotnické organizace pro mimořádné záležitosti Bruce Aylward.

Podle statistik za týden do 1. února bylo nově nakaženo 124 lidí. Osmdesát případů registruje Siera Leone, 39 Guinea a pět Libérie. V předchozím týdnu to přitom bylo jen 99 nově nakažených a objevily se naděje, že se epidemii už začíná dařit zvládat.

Světová zdravotnická organizace upozorňuje, že šíření viru napomáhá zejména nedůvěra, která panuje vůči zdravotníkům, a riskantní praktiky, které jsou na mnoha místech při nakládání s oběťmi uplatňovány. „Řádně nezajištěný pohřeb, který se uskutečnil na začátku ledna v guinejské provincii Lola, má zatím za následek jedenáct nově nakažených,“ uvedla organizace ve svém prohlášení.

V Libérii mezitím začalo testování dvou experimentálních vakcín proti viru. V první fázi by mělo být očkováno asi 600 dobrovolníků, nakonec by jich ale mohlo být až 27 000. Epidemie eboly si dosud v západní Africe vyžádala téměř 9 000 životů z 22 500 nakažených.

Počet nakažených ebolou opět vzrostl (zdroj: ČT24)