Má se ukázat zavraždění rukojmího? Ve Fox News to zkusili…

Washington – Americká zpravodajská stanice Fox News čelí mohutné kritice za to, že na webu jako jediná z velkých amerických médií zveřejnila celé 22minutové video s upálením jordánského pilota Maáze Kasásby. Toho zabili džíhádisté z Islámského státu (IS) za účast Jordánska v mezinárodní koalici, která proti radikálnímu hnutí bojuje. Fox News se hájí tím, že je důležité, aby lidé viděli na vlastní oči, s jakou brutalitou IS postupuje.

„Možnost přesvědčit se o barbarství IS na vlastní oči převážila nad oprávněnými obavami z drastických záběrů,“ uvedla stanice Fox News. Návštěvníci jejího portálu se prý navíc mohou sami rozhodnout, zda brutální záběry zhlédnou. Před odkazem na video Fox News opakovaně varuje, že záznam je šokující. Zveřejnění videa podpořila i prominentní moderátorka stanice Megyn Kellyová, podle níž záznam lidem ukazuje nepřítele. „Je to, jako bychom byli ve druhé světové válce a měli šanci vidět před sebou horor v koncentračním táboře a plynové komoře,“ prohlásila ve svém pořadu.

Zveřejnění nahrávky ovšem zpochybňují nejen lidé na sociálních sítích, ale také mnozí mediální experti, podle nichž televize jen pomohla džihádistům šířit propagandu.

Zavraždění Maáze Kasásby
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Islámský stát Kasásbu zabil v odvetě za účast Jordánska v mezinárodní koalici, která proti radikálům z IS bojuje. Brutalita, s níž byl pilot zabit, ale podle analytiků Jordánce spojila a podpora tažení proti IS mezi nimi roste.

Vydáno pod