Obama v projevu ocenil dalajlamu, osobně se s ním ale nesešel

Washington - Tibetský duchovní vůdce dalajlama je inspirací pro podporu svobody a vyjádření soucitu. Na každoroční ranní modlitbě ve Washingtonu to prohlásil americký prezident Barack Obama, který ve svém projevu hovořil o významu svobody vyznání a ostře kritizoval Islámský stát (IS). Dalajlama seděl v publiku, Obama se s ním ale pozdravil jen na dálku.

Národní snídaně věřících je setkáním politických, obchodních i kulturních představitelů. Zúčastnil se jí i dalajlama, Obama se s ním ale před svým projevem osobně nesešel. V projevu jej pak označil za „dobrého přítele“ a velký příklad toho, co znamená soucit. Řekl také, že exilový tibetský vůdce je „naší inspirací k podpoře svobody a důstojnosti všech lidských bytostí“.

Peking varuje před zhoršením čínsko-amerických vztahů

Před začátkem ranní modlitby se Obama s dalajlamou pozdravili pouze na dálku. Americký prezident mu zamával a poté ho pozdravil tradičním sepětím dlaní a pokloněním hlavy. I takovéto letmé setkání může popudit Čínu, která proti schůzkám politiků s dalajlamou opakovaně protestuje. Peking tak učinil i poté, co byla před časem dalajlamova účast na dnešní události oficiálně oznámena, a varoval v této souvislosti před zhoršením čínsko-amerických vztahů. Agentura Nová Čína těsně před začátkem akce vydala komentáře, ve kterém označila „kamarádíčkování se separatistou za hru s ohněm“. Tento materiál sice nebyl oficiálním čínským prohlášením, přesto ale odráží skutečný postoj Pekingu.

Obama ostře kritizoval Islámský stát

Tématem Obamova projevu byl význam svobody vyznání. Šéf Bílého domu ostře kritizoval radikální hnutí Islámský stát (IS), které ovládá rozsáhlé oblasti v Sýrii a v Iráku. IS podle něj není ničím jiným než „brutálním a krutým kultem smrti“, který jménem náboženství provádí „nepopsatelné barbarské činy“.

Před hotelem, kde se výroční modlitba konala, přivítala dalajlamu asi stovka příznivců s tibetskými vlajkami a asi padesátka demonstrantů, kteří naopak proti jeho přítomnosti protestovali.

Čína dalajlamu obviňuje, že se snaží s pomocí násilných metod dosáhnout nezávislosti Tibetu. Sám dalajlama naopak tvrdí, že usiluje pouze o skutečnou autonomii pro Tibet a popírá, že by schvaloval jakékoli násilné prostředky. Dalajlama po nezdařeném povstání proti čínské vládě v roce 1959 uprchl z Tibetu do Indie.

Vydáno pod