Slováci podle Amnesty International mohou referendem porušit mezinárodní právo

Bratislava - Slovenské referendum o ochraně tradiční rodiny a zákazu adopcí homosexuály by podle mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) mohlo vést k porušení mezinárodních norem v oblasti lidských práv. Referendum se koná v sobotu. Podle průzkumů se ho ale zúčastní pravděpodobně méně než 50 procent lidí, což by znamenalo, že nebude platné stejně jako šest ze sedmi dosavadních referend v historii Slovenska.

„Toto referendum může vést k významnému kroku zpět v oblasti lidských práv na Slovensku. Jestliže lidé na otázky referenda odpoví ano a na základě toho budou přijaté konkrétní zákony, Slovensko tak podpoří diskriminaci na základě sexuální orientace a podkope sexuální vzdělávání a výchovu ve společnosti,“ uvedla Jana Malovičová, ředitelka Amnesty International Slovensko.

Zákaz diskriminace na základě sexuální orientace je mezinárodně uznávaný princip a vztahuje se na celou řadu lidských práv zaručených v mezinárodních dokumentech. Článek 16 Všeobecné deklarace lidských práv například říká, že "muži i ženy, jakmile dosáhnou plnoletosti, mají právo bez jakéhokoli omezení z důvodů rasových, národnostních nebo náboženských, uzavřít sňatek a založit rodinu," píše Amnesty International na svých stránkách.

Otázky referenda

1) Souhlasíte s tím, aby se manželstvím označovalo jen spolužití jednoho muže a jedné ženy?

2) Souhlasíte s tím, aby páry stejného pohlaví nemohly adoptovat děti?

3) Souhlasíte s tím, aby děti nemusely na vyučování o sexu nebo eutanázii, když ony nebo jejich rodiče nesouhlasí s obsahem vyučování?

Zdroj: Aliance pro rodinu

Na referendum Slováci reagují rozporuplně

Aktivisté ze slovenské Aliance pro rodinu vystupují zejména proti adopcím dětí homosexuálními páry. Ve slovenské společnosti našli s podporou katolické církve širokou odezvu. Část obyvatel ale iniciativu vnímá negativně. Otázka na výuku o sexu například pobouřila i učitele. Podle nich se aliance zabývá problémem, který neexistuje. Sexuální výchovu totiž většina škol na Slovensku nezavedla. Běžně se žáci o lidském těle učí dvě hodiny ve čtvrté třídě a čtyři v sedmé. O vztazích a sexualitě se dozví i v občanské výchově.

Podle ředitele základní školy Richarda Savčinského je to tak správně. Mnoho rodičů podle něj s dospívajícími o sexu nemluví a učitelé pak často opravují mylné informace, které si žáci přečetli na internetu. „Vychází se podle mě z mylného předpokladu, že na základních školách se učí nějaký bezpečný sex nebo nějaké polohy. Ale to vůbec není pravda,“ říká Savčinský. Podle něj zatím nikdy rodiče nežádali, aby jejich děti uvolnil z vyučování, když se mluví o sexu. První podle něj ale mohou přijít právě teď, když aktivisté tuto možnost navrhli v referendu.

Referendum doprovází masivní kampaň

Aliance na podporu hlasování, které proběhne 7. února, uspořádala několik pochodů, spustila rozsáhlou kampaň a natočila i video, které ale slovenské televize odmítly vysílat. Na podporu hlasování aktivisté vyrábějí i vlastní billboardy a umisťují je na svých nemovitostech. Kolem silnic se tak množí reklamní plochy, které různými způsoby apelují na lidi, aby k referendu šli a zaškrtli třikrát ano. „Na Slovensku díky referendu vznikla obrovská občanská společnost. To se tady nepovedlo za 25 let,“ říká Anna Verešová, Aliance pro rodinu.

Slovensko v současné době právně neuznává svazky osob stejného pohlaví a v ústavě je manželství definováno pouze jako svazek mezi mužem a ženou. Aby byly výsledky referenda platné, je nutná účast nadpoloviční většiny občanů Slovenska, tedy minimálně dvou a půl milionu lidí. Na Slovensku se referendum konalo už sedmkrát. Úspěšné bylo ale jen jedno, a to v roce 2003 o vstupu země do Evropské unie. Zbylých šest je neplatných kvůli nízkému počtu hlasujících.

Sporné referendum: Jedna z otázek pobouřila i učitele (zdroj: ČT24)
Vydáno pod