Strůjce útoků z 11. září tvrdí, že saúdští princové podporovali al-Káidu

Jeden ze strůjců teroristických útoků na New York a Washington z 11. září 2001 dnes prohlásil, že organizaci al-Káida, která měla atentáty na svědomí, podporovala saúdská královská rodina. Saúdskoarabské velvyslanectví v USA tato tvrzení popírá. Moussaoui se prý snaží narušit vztahy mezi Rijádem a Washingtonem.

Zacarias Moussaoui, který si v USA odpykává za podíl na útocích z 11. září doživotní trest vězení, dnes vypovídal u federálního soudu na Manhattanu před právními zástupci rodin obětí, jež obviňují Saúdskou Arábii z poskytování materiální podpory al-Káidě.

Moussaoui tvrdí, že na seznamu dárců al-Káidy, který sepsal koncem 90. let, kdy v čele teroristické sítě stál Usáma bin Ládin, figurovali někteří „mimořádně slavní“ saúdští představitelé. Byl prý mezi nimi i princ Turkí Fajsal, bývalý šéf saúdskoarabských tajných služeb. „Usáma bin Ládin chtěl mít záznamy o tom, kdo dal peníze, protože chtěl mít přehled o tom, komu je třeba naslouchat, nebo kdo přispěl na džihád,“ řekl Moussaoui.

Zacarias Moussaoui před soudem
Zdroj: ČTK/AP/Dana Verkouteren

Teroristé chtěli útočit i na Air Force One

Uvedl také, že se v Pákistánu sešel se zástupcem saúdskoarabské ambasády v USA. Vydali se prý spolu do Washingtonu hledat vhodné místo, odkud by se dal podniknout útok na letoun amerického prezidenta Air Force One.

Saúdskoarabské velvyslanectví ve Washingtonu dnes prohlásilo, že Moussaoui se svými výpověďmi snaží narušit vztahy mezi Rijádem a Spojenými státy. To, co říká, je podle ambasády v rozporu se závěry komise k 11. září, podle kterých neexistují důkazy o tom, že by Saúdská Arábie financovala al-Káidu.

Rodiny obětí útoků z 11. září 2001 obviňují Saúdskou Arábii a nadaci blízkou tamní vládě, že vědomě poskytovaly finanční a materiální podporu al-Káidě. Mezi žalujícími jsou blízcí téměř 3 000 lidí, kteří 11. září přišli o život, a zástupci pojišťoven.