Rusko stíhá jaderného fyzika. Měl v Česku vyzradit státní tajemství

Moskva - Ruské úřady obvinily z prozrazení státního tajemství bývalého pracovníka federální jaderného střediska v Sarovu Vladimira Golubjova. Důvodem se stala jeho přednáška na vědecké konferenci v Česku, která byla následně publikována. Golubjovovi hrozí až čtyři roky vězení. Ruská tajná služba FSB se ke kauze nevyjádřila.

Zmíněna konference v Česku se podle agentury Interfax odehrála již v roce 2003, jiné zdroje jako datum konání uvádějí duben 2013, kdy se v Praze jednalo o nových trendech a materiálech v energetice a v programu konference figurovaly čtyři Golubjovovy práce. Předloni byl Golubjov propuštěn ze zaměstnání, v Sarovu přitom působil od roku 1975.

Golubjov je odborník na výbušniny, čemuž věnoval i svůj referát v Česku. Jeho advokát tvrdí, že žádné státní tajemství neprozradil, veškeré údaje už totiž publikoval v 80. a 90. letech.

Jeho byt prohledali agenti FSB. Zabavili počítače a pevné disky. Golubjov musel podepsat prohlášení, že se nebude k případu vyjadřovat, a zavázat se, že neopustí své bydliště v Nižním Novgorodu.

Ruská média se dohadují, nakolik případ Golubjov souvisí s aférou okolo „vlastizrady“ ženy v domácnosti Svetlany Davydovové, která telefonicky sdělovala místní fámy ukrajinskému velvyslanectví; tedy zda jde o příznaky rostoucí „špionománie“ ruských úřadů na pozadí eskalace ukrajinské krize a prudkého ochlazení vztahů se Západem. Ke stíhání prý ale přispěly i změny v trestním zákonu z roku 2012, které usnadnily vznesení obvinění z vlastizrady.

Ruský jaderný komplex v Sarově asi 400 kilometrů východně od Moskvy je největší v zemi. Téměř stotisícové město Sarov, dříve známé jako Arzamas-16, je kolébkou ruské jaderné fyziky a místem, kde vznikla první sovětská atomová a vodíková puma. Dodnes se v místních provozech vyvíjejí a kompletují jaderné hlavice. Město je pro cizince uzavřené a i Rusové tam smějí jen na zvláštní propustky.