Dieudonnému za údajné schvalování terorismu hrozí pokuta

Paříž – Pokutu 30 000 eur (přes 832 000 korun) žádá francouzská prokuratura pro kontroverzního francouzského humoristu Dieudonného, který se dnes zodpovídal před soudem za svůj kontroverzní příspěvek na Facebooku. V reakci na lednové teroristické útoky a heslo „Jsem Charlie“ použil repliku se jménem jednoho z atentátníků. Policie ho za to stíhá kvůli údajné glorifikaci terorismu. Humoristovi hrozilo až sedmileté vězení, on sám se cítí nevinen. Rozsudek by měl padnout v nejbližších dnech.

„Vězte, že tento večer, co se mě týče, se cítím být Charlie Coulibaly,“ napsal v již staženém facebookovém příspěvku Dieudonné v narážce na slogan „Jsem Charlie“, kterým lidé ve Francii i jinde ve světě vyjadřují solidaritu s pařížskou redakcí satirického týdeníku Charlie Hebdo. Ta byla 7. ledna terčem krvavého útoku dvou ozbrojenců. Dieudonné slogan obměnil jménem třetího atentátníka Amedyho Coulibalyho, který při vlastním samostatném útoku zabil čtyři lidi v košer obchodu v Paříži.

Vlna zatýkání je součástí přísných bezpečnostních opatření a zásahů, kterými se úřady snaží předejít dalším podobným teroristickým útokům. Vláda hodlá prosadit v parlamentu tvrdší protiteroristická opatření. Ke konci ledna úřady registrovaly skoro 500 případů vyšetřování kvůli domnělé glorifikaci terorismu. Celkem 18 lidí už dostalo nižší tresty.

Francouzská policie
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA

Dieudonné se koncem ledna snažil svůj výrok ospravedlnit na zveřejněném videu. Tvrdí, že jde o velké nedorozumění – jeho příspěvek byl prý vtip a mírumilovný výrok ve válečné době. Humorista opakovaně zmínil, že žádný teror schvalovat nechtěl a nečiní rozdíly mez mrtvými na obou stranách. Dnes kritizoval také to, že se k němu úřady podle něj nespravedlivě chovaly jako k nějakému teroristovi.

Humorista, který má občanské jméno Dieudonné M'bala M'bala a je synem Francouzky a Kamerunce, dlouho aktivně vystupoval proti rasismu. Později se ale začal stýkat s představiteli krajní pravice a přicházel v samostatných vystoupeních s projevy, které napadaly Židy. Čelil několika žalobám a šestkrát byl usvědčen z projevů nenávisti vůči Židům.

Například v roce 2006 dostal pokutu 4 500 eur (127 tisíc Kč) za to, že jednoho židovského televizního moderátora nazval „tajným dárcem izraelské armády vraždící děti“. V roce 2008 musel zaplatit 7 000 eur (198 000 Kč) za označení vzpomínkových akcí k holocaustu za „pamětní pornografii“. Justice také zakázala několik jeho pořadů. Loni byl obviněn i z daňového podvodu.