Porošenko čeká na zbraně ze zahraničí, Bílý dům je dodat nechce

Washington - Spojené státy ukrajinskou armádu zatím nevyzbrojí – dál se budou snažit o diplomatické řešení konfliktu. Uvedl to mluvčí Bílého domu Josh Earnest. Podle něj nelze počítat s tím, že by se po dodání amerických zbraní ukrajinská armáda vyrovnala vojenské síle Ruska. Ukrajinský prezident přitom stále očekává dodávku zbraní ze zahraničí. Na východě Ukrajiny mezitím pokračují tvrdé boje u obce Debalceve. Město ovládá armáda, separatisté se snaží vytlačit vojáky z pozic.

O možnosti vyzbrojit Ukrajinu se v poslední době ve Washingtonu spekulovalo, nakonec ale vyhrála strategie jménem sankce. Podle Earnesta totiž není realistické předpokládat, že USA by mohly Ukrajině poskytnout pomoc v takovém rozsahu, aby se ukrajinské ozbrojené síly mohly vojensky vyrovnat Rusku.

  • „Pořád si myslíme, že nejlepším způsobem, jak na Rusko tlačit, je pomocí ekonomických sankcí, které se zařezávají hluboko do ruské ekonomiky,“ konstatoval prezidentský poradce pro národní bezpečnost Ben Rhodes. 

Podobně se dnes vyjádřila i Paříž. Diplomatické řešení stále prosazuje také německá kancléřka Angela Merkelová. „Jak už jsem řekla dříve, Německo nebude Ukrajině dodávat žádné zbraně, budeme se zaměřovat na diplomatické řešení,“ uvedla kancléřka.

Svoboda: Impulsem povstalců může být návrat Strelkova (zdroj: ČT24)

  
Dosud se spekulovalo, že Washington chce dodat Kyjevu pokročilé obranné systémy, jako jsou radary pro sledování dělostřelecké palby či protitankové střely. Myšlenku vyzbrojení Ukrajiny podpořil i americký generál Philip Breedlove, který je vrchním velitelem sil NATO v Evropě.

Porošenko: Zbraně ze zahraničí nakonec budou

Ukrajinský prezident Petro Porošenko s dodávkami zbraní přesto počítá. „Nemám nejmenší pochybnosti o dodávce zbraní na Ukrajinu od Spojených států a dalších partnerů. Musíme mít schopnost se sami bránit,“ prohlásil v Charkově.

Proruští separatisté čekají ofenzívu armády
Zdroj: ČT24

Ofenziva povstalců je zatím úspěšná
  
O možnosti dodávek zbraní se hovoří v souvislosti s tím, že ukrajinské síly v posledních týdnech pod tlakem proruských separatistů zaznamenaly řadu vojenských neúspěchů - přišly třeba o letiště v Doněcku.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky včera oznámil, že za poslední tři týdny si boje na východě Ukrajiny vyžádaly smrt 224 a zranění 545 civilistů. Celkem podle údajů OSN od loňského dubna v bojích na Ukrajině zahynulo přes 5 350 lidí.
  
„Zastávky veřejné dopravy, tržiště, školy a jesle, nemocnice a obytné čtvrti se změnily v bitevní pole v přímém rozporu se zásadami mezinárodního práva,“ konstatoval úřad. Zvyšuje se i počet osob, které kvůli ostřelování musely opustit své domovy. Jen z Debalceve v Doněcké oblasti na jihovýchodě Ukrajiny v posledních několika dnech uprchlo téměř 2 000 lidí, uvedla OSN.

USA i NATO obviňují Rusko, že rebely vyzbrojuje. Moskva tato nařčení opakovaně odmítá a žádá důkazy. Podle údajů OSN si ozbrojený konflikt na východě Ukrajiny od svého začátku loni na jaře vyžádal životy kolem 5 200 lidí, včetně civilistů.