Jordánsko popravilo teroristku a slíbilo islamistům nelítostnou válku

Ammán - Jordánsko popravilo teroristku Sadžídu Rišávíovou a jednoho dalšího radikála. Oba džihádisté byli oběšeni. Jde o reakci na upálení pilota vězněného Islámským státem. Jordánsko také ohlásilo, že posílí svou roli v koalici bojující proti této radikální skupině.

Popravy byly vykonány jen několik hodin poté, co islamisté zveřejnili video, na kterém je vidět upálení šestadvacetiletého Maáze Kasásby. Pilot padl do zajetí na konci prosince. Jordánsko vyjednávalo o jeho propuštění - radikální islamisté požadovali výměnou právě propuštění Rišávíové. Údajně byl zabit už 3. ledna.

Právě proto se jednání zadrhlo. Ammán totiž chtěl po teroristech důkaz, že pilot stále žije. „Odsoudili statečného pilota, který hájil své hodnoty a svůj národ. Připojil se k mučedníkům, kteří nabídli svůj život naší zemi. Soucítíme s rodinou hrdiny, s naší civilizací a s našimi lidmi v naší armádě v této situaci, která se dotýká každého Jordánce,“ konstatoval jordánský král Abdalláh II.

Hassan Bin Talal, jordánský princ

„Tady jsme v Jordánsku. V pevnosti, která bude vždy říkat pravdu, i když to budou hořká slova. Už to mnohokrát zaznělo dnes i v minulých měsících, tedy že jsme všichni potenciální mučedníci. A ti, kteří odešli před námi, jsou nám všem vzorem.“

Zajatý Maáz Kasásba
Zdroj: ČT24

Jordánská strana pak oznámila, že jako odplatu popraví Rišávíovou. Iráčanka byla v Jordánsku vězněna kvůli spoluúčasti na atentátech na ammánské hotely z roku 2005. Byla odsouzena k trestu smrti, i když své nálože neodpálila. Při útocích zahynulo 60 lidí. Proti verdiktu se ale odvolala, proto trest nebyl dosud vykonán.

  • Otec zavražděného pilota: „Země se musí pomstít. Vyzývám, aby zemřeli všichni, kteří z Islámského státu ještě zůstávají. Vyzývám k zabití vězňů a k totálnímu vymazání kriminální organizace, která spojila národy po celém světě. Ty teď bojují proti krutosti, která nerespektuje lidská práva, mezinárodní práva ani práva zajatců. Vyzývám vládu, aby krev mého syna pomstila.“

Spolu s Rišávíovou byl popraven také Zijád Karbúlí. „Oba byli klidní, bez emocí. Jen se modlili,“ sdělil agentuře Reuters nejmenovaný úředník.

Karbúlí si odpykával trest za vraždu, přípravu teroristických akcí a za držení výbušnin. Byl nejbližším spolupracovníkem někdejšího vůdce irácké al-Káidy abú Músy Zarkávího, který byl Jordánec. Zabili ho v roce 2006 v Iráku.

Jordánsko posílí svou roli v koalici proti IS

Jordánská armáda i další bezpečnostní složky nyní vyhodnocují veškeré možnosti, jak posílit svou roli v mezinárodní koalici bojující proti IS. „Mluvíme o společném úsilí členů koalice zvýšit snahy vedoucí k zastavení extremismu a terorismu a k podkopání, pokoření a nakonec i zničení DAIŠ,“ uvedl mluvčí s použitím arabské zkratky pro Islámský stát. Jak dodal, král Abdalláh dnes předsedal speciální schůzce vysoce postavených bezpečnostní představitelů. Jordánsko je jednou ze zemí, která se podílí spolu s USA na leteckých úderech proti radikálům v Sýrii. 

Jordánská státní televize informovala, že král slíbil islamistům „nelítostnou válku“. „Vedeme tuto válku, abychom ochránili naši víru, naše hodnoty a lidské zásady,“ prohlásil Abdalláh II. 

Respektovaná autorita sunnitského islámu šajch káhirské univerzity Al-Azhar Ahmad Tájib reagoval na Kasásbovu smrt velmi ostře. Členové IS si podle něj zaslouží smrt, ukřižování a useknutí končetin, jak předepisuje korán, protože upálením letce porušili islámský zákaz znetvořování těl, který platí i ve válce.