Zavražděný salvadorský arcibiskup je blíže svatořečení

Vatikán - Papež František potvrdil, že salvadorský arcibiskup Óscar Romero, zavražděný v roce 1980 pravicovými extremisty, byl zabit z nenávisti k víře a může být tedy považován za mučedníka. Romero je tak opět o krok blíže ke svatořečení.

Loni v srpnu označil František Romera za „božího člověka“. Stejně jako on je přesvědčen, že katolická církev by se měla na svět dívat očima nejchudších. Už dnes je arcibiskup Romero v mnoha částech Latinské Ameriky uctíván více méně jako svatý.

Během svého života vystupoval na obranu pronásledovaných a hájil je před represemi vládnoucího vojenského režimu. Romero byl významnou postavou v boji proti takzvaným eskadrám smrti, což byly na salvadorskou vládu napojené oddíly likvidující během občanské války oponenty vojenského režimu. Stavěl se na stranu mnohdy krajně levicových povstalců a vyzýval vládu k ukončení násilností. Zastřelen byl během mše ve druhém roce salvadorské občanské války.

Demonstrace na podporu arcibiskupa Romera
Zdroj: ČTK/AP/Edgar Romero

Za vraždu nebyl nikdo potrestán a jménem státu se oficiálně omluvil teprve levicový prezident Mauricio Funes před čtyřmi lety. Podle něj byl arcibiskup obětí útoku lidí krytých tehdejší vládou.

Během salvadorské občanské války v letech 1979 až 1992 zemřelo okolo 75 000 lidí.

V roce 1990 byl zahájen Romerův beatifikační proces. O sedm let později byla jeho dokumentace předána Kongregaci pro svatořečení. Papež dnes schválil nález vatikánské teologické komise, která ke svému závěru dospěla počátkem roku. Církev může nyní Romera prohlásit za blahoslaveného bez nutnosti doložit s ním spojený zázrak. Blahořečení je mezistupněm kanonizačního procesu na cestě ke svatořečení.